Yerköy Belediyesi Veteriner Hekimi İlhan YILMAZ, Kurban Bayramı öncesi, kurban seçimi ve kesimi konularında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Özünde paylaşmayı, diğerkâmlığı, kardeşçe kucaklaşmayı içeren Kurban Bayramı, dinî bir vecibe olmasının yanı sıra ekonomik ve sosyal boyutuyla da toplumumuzun gündeminde önemli bir yer tutmaktadır.
Şükür ve tefekkürün bir arada yaşandığı bu mukaddes günde, dini sorumluluğunu yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bayramı huzur ve afiyetle geçirmelerini sağlamak en temel görevimizdir.
Buna göre; vatandaşlarımızın özellikle dikkat etmeler gerek noktalar şunlardır:
Veteriner hekimi kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından hayatî risk oluşturmaktadır.
İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’I hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden kaynaklanabilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir.
Diğer önemli bir husus da; kurban derilerinin sağlıklı koşullarda muhafaza edilmemesi ve bağırsakların toplanmamasıdır. Bu tür yan ürünlerin doğru değerlendirilememesi sonucu hem halk sağlığı açısından tehlike arz edecek şartlar oluşmakta hem de önemli ölçüde ekonomik kayıplar yaşanmaktadır.
KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?
Hayvanın besi durumu (kondisyonu) iyi olmalı, gebe ya da yeni doğum yapmış olmamalı ve büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalıdır.
Bununla beraber;
Yüksek ateş,
Karışık ve mat tüyler,
Cansız bakışlar ve dış görünüm,
Pis kokulu ishal ve burun akıntısı,
Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olma hali,
Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler gibi hastalık belirtisi sayılan özelliklerin hiçbirini taşımamalıdır.
KURBANLIKLARIN KESİMİ
Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.
ARANACAK BELGELER
Büyük baş hayvanlarda; hayvanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve pasaportlarının olmasına; küçükbaş hayvanlarda, kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat edilmelidir.
Kurban, kelime anlamıyla “yakınlaşma, yaklaşma” demektir. Kurbanın ne için feda edildiğini idrak etmek de bayramın sırrına ermekle eş değerdir. Bu sırra erdiğimiz, birbirimize gönül kapılarımızı daima açık tuttuğumuz nice bayramlar diler; çok değerli Yerköylü hemşehrilerimin mübârek Kurban Bayramlarını gönülden tebrik ederim.”