Toprak işlemesiz tarım sisteminin devamı ve yaygınlaşması için 2023 üretim sezonu Toprak İşlemesiz buğday ve arpa ekimleri yapıldı.
Ekimler teknik personellerimizin kontrolünde Merkez ve Sorgun İlçelerimizde 4 köyde 4 çiftçimizle birlikte yapıldı. Ekimlerde İl ve İlçe Müdürlüklerimize ait doğrudan ekim mibzerleri kullanıldı.
Yapılan toprak işlemesiz ekimlerle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“Toprak işlemesiz tarım; Ülkemizde ve İlimizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir tarım sistemidir. Bu ekim sisteminde toprağa herhangi bir toprak işleme aleti ile işleme yapılmadan ekip biçilmekte diğer tarımsal faaliyetlere normal olarak devam edilmektir. Toprak işleme ile uğraşılmadığından çiftçi açısından zaman, işgücü ve önemli girdilerden olan mazottan tasarruf sağlanmaktadır. Daha az yakıt tüketiminden dolayı doğaya karbon salınımı azalmaktadır. En önemlisi bitki artıkları toprak yüzeyinde kaldığı için toprağın organik madde seviyesi artmakta, toprak erozyonu azalmaktadır. Yani tarım yapılırken aynı zamanda çevrede korunmaktadır.
Hatta bu yıl, Fakıbeyli köyünde çiftçimiz tarafından değişik tarlalardan toprak numunesi alınarak yaptırılan toprak analizinde en yüksek organik madde oranı toprak işlemesiz tarım yapılan tarlada olmuştur. Diğer tarlalarda organik madde oranı % 0,9 ila 1,4 arasındaki değerlerde iken toprak işlemesiz ekim yapılan tarlada organik madde oranı % 1,92 olmuştur. Bu somut olarak bu sistemin topraktaki organik maddeyi artırdığını göstermektedir. Toprakta organik maddenin artması demek uzun yılları sâri toprağın yapısının iyileşmesi verimin artması toprağı kurağa daha fazla dayanması demektir.
Çiftçilerimizin bu sistemdeki en büyük endişesi verim kaybıdır. Yıllardır İlimizde yaptığımız ekimlerde gördük ki bu sistem yapılan ekimlerde verim kaybı olmamaktadır. Hatta birçok yerde geleneksel işlemeli tarıma göre daha fazla verim alınmaktadır.
Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek ve bilgi vermeye hazırız.”