Yozgat’ta ilk defa ekimi yapılan Kişnişten, yüksek verim alındı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünde 1,5 dekar alana ilk defa ekimi yapılan kişniş hasadından 337 kilogram ürün elde edildi.
Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünde İdris Oğuzhan isimli çiftçiye ait 1,5 dekarlık alana ilk defa ekilen tıbbi ve aromatik bitki türlerinden olan kişniş bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. 1.5 dekar alana ekilen kişnişte verim beklenenin üzerinde oldu. Hasat sonrası 337 kilogram verim elde edildi.
Boğazlıyan ilçesine bağlı Gövdecili köyünde yapılan kişniş hasadına Boğazlıyan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhan Kale, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya,Yozgat’ta tıbbi ve aromatik ürünleri artırmak ve ürünlerin yöreye uyumlarını sağlamak amacıyla kişniş deneme ekimi yaptıklarını söyledi.
Özkaya, “ İlimizde tıbbi ve aromatik ürünlerini üretimini artırmak ve bu doğrultuda alternatif tıbbi ve aromatik ürünlerin İlimiz ekolojisinde uyum, gelişim ve üretim durumlarını gözlemlemek ve çiftçilerimize alternatif ürünlerin üretimi konusunda rehberlik etmek amacıyla yaptığımız çalışmalara devam etmekteyiz. Bu yılda Kişniş bitkisini ilimiz ekolojik şartlarında yetişme ve gelişmesini gözlemlemek amacıyla ekim ve üretimini yaptık. Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemiz iklim ve toprak şartları bakımından kişniş üretimine oldukça elverişlidir” dedi.
Güz döneminde ekiminin gerçikliştirildiği kişnişin Tarım İl Müdürlüğü teknik personeli kontrolünde Yozgat Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünden organik üretim yapan önder çiftçi İdris Oğuzhan’ın tarlasında hasatın yapıldığını belirten Özkaya, şu bilgileri verdi:
“Bu çalışmamızda Bakanlığımız Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan Sancarbey çeşidi ekildi. Ekiliş ve üretimi teknik personellerimiz kontrolünde herhangi bir ilaç kullanılmadan organik olarak yapıldı. Önder çiftçimiz İdris Oğuzhan’ın 1,5 dekarlık deneme tarlasına 2,5 Kg tohum ekildi. 337 Kg ürün alındı. Normalde 80-100 Kg ürün alınırken bizim bu denememizde 225 Kg/Da verim alındı. Bu rakam organik ortama yetiştirilen bu tür tıbbi ve aromatik bitkiler için çok iyi rakamdır. Kişniş ve benzeri tıbbi ve aromatik bitkileri ekmek isteyen çiftçilerimiz İl Müdürlüğümüzden bilgi alabilirler. Biz bu konularda çiftçilerimize rehberlik etmeye ve teknik bilgi desteğinde bulunmaya her zaman hazırız.
Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisidir. 30-80 cm arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş meyvesi parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir “ diye konuştu.
Kişnişin tüm kısımlarının özellikle de meyvesinin baharat olarak yemeklerde sıkça kullanıldığına dikkat çeken Özkaya, “ Ayrıca Kişniş eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir” şeklinde konuştu. Fadime Laleli
Son dakika haberlerinden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Katıl