Türkiye’nin gündemini bir süredir meşgul eden emekli aylıklarına ilişkin düzenleme yapıldı. Bundan böyle en düşün emekli aylığı 12 bin TL olacak.
En Düşük Emekli Maaşı Artırıldı
Yeni düzenleme ile yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere en düşük emekli maaşı 12.500 TL’ye çıkarıldı. Bu artış, emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan ve emekli maaşı bağlanan kişilerin aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde, işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sona erdirildi.
Vergi Uygulamalarında Önemli Değişiklikler
Vergi kanunlarında yapılan değişikliklerle, mükelleflerin gelir tespitine ilişkin yeni yöntemler belirlendi. Mükelleflerin günlük kazançlarının ortalaması alınarak aylık ve yıllık kazançları tespit edilecek. Bu kazançlar, beyan edilen hasılatla karşılaştırılacak ve farkın %20’den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerini de kapsıyor.
Cumhurbaşkanına Vergi Kesintisi Yetkisi
Mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler üzerinden yapılacak vergi kesintilerinde, Cumhurbaşkanına belirli sektör ve faaliyetler için oran belirleme yetkisi verildi. Bu yetki, vergi güvenliğini artırmayı ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı amaçlıyor.
Teminat Uygulamalarında Değişiklikler
Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, teminat tatbiki kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı 10 milyon TL olarak belirlendi. Teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı. Yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflere teminatların iade edilmesi sağlanacak.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Artırıldı
Yurt dışına çıkış harcı, yeni düzenleme ile 50 TL’den 500 TL’ye yükseltildi. Cumhurbaşkanına bu harcı 3 kat artırma yetkisi de verildi, bu da harcın 1500 TL’ye kadar çıkabileceği anlamına geliyor.
Başkasının IBAN’ı ve POS Cihazı Kullanımına Yönelik Cezalar
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na eklenen düzenlemelerle, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla tahsilat yapılması durumunda, ilgili mükelleflere özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu cezalar, bir takvim yılı içinde 20 milyon TL’yi aşamayacak.
Kurumlar Vergisi Uygulamalarında Değişiklikler
Yeni düzenlemeler, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasını getiriyor. Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacak. Ayrıca, yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi uygulaması da hayata geçirilecek. Bu kapsamda, yıllık pekiştirilmiş hasılatı 750 milyon TL’yi geçen çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şubeleri, %15 oranında vergilendirilecek.
Yap-İşlet-Devret Projelerinde Kurumlar Vergisi
Yap-İşlet-Devret projelerinde faaliyet gösteren kurumların kazançları üzerinden %30 oranında kurumlar vergisi alınacak. Bu düzenleme, Kamu Özel İş Birliği Modeli ile yürütülen projeleri de kapsıyor.
Yeni yasa, vergi uygulamalarında şeffaflığı ve vergi güvenliğini artırmayı hedeflerken, aynı zamanda emekli maaşlarının iyileştirilmesiyle sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu kapsamlı düzenlemeler, Türkiye ekonomisinin farklı alanlarında önemli etkiler yaratacak gibi görünüyor. haber merkezi