1. Haberler
  2. GENEL
  3. Yerköy’de kavun ve karpuz hasadı sürüyor

Yerköy’de kavun ve karpuz hasadı sürüyor

yerköy kavun karpuz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sekili ve çevre köylerinde sezonun kavun-karpuz hasadı devam ediyor.

Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasada yaklaşık bir ay önce başlayan bölge çiftçisi, artan girdi maliyetlerden yakındı. Bir dönüm kavun için 25 bin lira harcadığını belirten çiftçiler tanesini 10 liraya dahi satamadıklarını belirtti.

yerköy karpuz

Hasat Devam Ediyor

Yerköy ilçesi Sekili bölgesinde, bu yıl erken başlayan hasat devam ediyor. Hasadı yapılan kavun-karpuz pazar tezgahlarında yerini aldı ama çiftçi girdi maliyetleri nedeniyle pahalıya mal ettikleri ürünü maliyetinin altında dahi satamamaktan yakındı. Türkiye’de kavun-karpuz hasadının en son yapıldığı bölgelerden olan Sekili’de yetişen kavun ve karpuzun şeker oranının yüksek olmasının lezzetini artırdığı, bu nedenle başta Ankara, Çorum, Tokat, Samsun, Sivas olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden alıcı bulmasına karşın, bu yıl beklenilen talebin gelmediği belirtildi. Sekili Bölgesi Delice Irmağı kenarında sulu tarım yapılırken, diğer alanlarda kuru tarım yapılıyor. Tuzlu ve kumlu toprakta yetişen kavun ve karpuzun renginin diğer ürünlerden farklı ama tadının onlardan daha güzel olduğu vurgulandı.

 

“Kavunun Dönümde 25 bin lira maliyeti var “

 

piyasanın bu yıl çok sönük olduğuna dikkat çeken çiftçiler, “Böyle güzel mal yetiştirdik, piyasa altüst oldu. İyi gitmedi fiyatlar, satamıyorum malımızı tarlada, üç lira beş lira. Maliyet çok yüksek, dönümünde 25 bin lira maliyeti var kavunun, 10 liraya satıyoruz, satabilirsek, piyasa hiç iyi gitmedi bu sene” ifadelerini kullandı.

yerköy kavun

Tat olarak çok mükemmel

Çiftçiler Sekili bölgesinde yetişen kavun ve karpuzun özelliğini ise, “Kavun ve karpuzun özelliği toprak yapısı, iyi çiftçilik yapılıyor burada. Tat olarak çok mükemmel. Her tarafın kavunundan şu anda bizim kavunumuz tatlı. Kuyusuyuyla sulanıyor. Sularımızda biraz sıkıntı var ama biz başardık onu. Kuyulardan sulayarak mahsullerimizi yetiştirdik. Tat olarak çok mükemmel bir tadı var, bu Sekili’ye özel” diye tanımlıyor.

 

Şu anda kavunun 8-10 lira bandında olması lazım. Karpuzun 7-8 lira bandında olması lazım ki; çiftçinin biraz kendini ayakta tutabilmesi için”

 

haber merkezi

güncel haberler için bizi takip edebilirsiniz

Yerköy’de kavun ve karpuz hasadı sürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yerköy Haber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin