1. Haberler
  2. Yozgat Haberleri
  3. YOZGAT’TA ORGANİK BACİLLUS BAKTERİSİYLE VERİM ARTIŞI

YOZGAT’TA ORGANİK BACİLLUS BAKTERİSİYLE VERİM ARTIŞI

featured

Yozgat’ta  ilk defa denediğimiz Bacillus bakterisinin verime etkisi denemesinde olumlu sonuçlar alındı. % 40’a varan verim artışı sağlandı.

Yapılan çalışmayla ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;

 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tarımda üretim ve verimi artırmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha az masrafla yapacağımız her verim artışı çiftçimize ve Ülkemize kazanç olarak dönecektir.

Bu doğrultuda domateste Bacillus bakterisinin verime etkisini görmek amacıyla 2 İlçe 2 köyde domateste deneme çalışması yaptık. Yapılan denemede aynı şartlarda domates tarlasının bir kısmına Bacillus bakterisi uygulandı bir kısmı ise normal olarak bırakıldı.

Bakteri deyince hemen akla zararlı olanları geliyor. Ama bakteriler biyolojik dünyanın en önemli organizmalarından birisidir. Bu faydalı olan bakterilerden.

 Bacillus bakterisi Nedir?

Bacillus bakterisi; toprakta yaygın olarak bulunan sporlu bir bakteri cinsidir. Bu bakteri, toprağa uygulandığında doğal bir biyolojik mücadele ajanı olarak etki gösterir. Toprağa, tohum kaplama, yaprak püskürtme veya sulama suyuna eklenerek kullanılır. Bitki büyümesini artırmak ve bitki hastalıklarıyla mücadelede etmede etkilidir.

Bitki kökleri üzerinde bir biyofilm oluşturarak toprakta faydalı mikroorganizmaların çoğalmasına ve zararlı mikroorganizmaların baskılanmasına yardımcı olur. Kök sistemini destekleyen ve köklerin topraktaki besinleri daha iyi emmesini sağlayan maddeler üretir. Aynı zamanda toprakta ve yaprakta zarar yapan bakteri ve fungusların çoğalmasını da engellemektedir Böylece kimyasal gübre ve tarımsal ilaç kullanımını azaltılmış olur.

Üretim sürecinde bitkiler ve ürünler teknik personelimizce takip edildi. Gelişim sürecinde bakteri uygulanmış kısımlarda gelişimi ve çiçeklenmesinin daha iyi olduğu gözlemlendi.

Hasat ise teknik personelimiz ve çiftçi ile birlikte yapıldı. Verimde %24’den %40’a varan verim artışı olduğu görüldü.

YOZGAT’TA ORGANİK BACİLLUS BAKTERİSİYLE VERİM ARTIŞI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yerköy Haber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin