Tayland ve Kamboçya arasında 7 Aralık’tan bu yana devam eden sınır çatışmalarında ölü sayısı 45’e yükseldi ve 700 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi. Çatışmalar, dokuzuncu gününe girerken, sivil ve askerî kayıplar yaşanmaya devam ediyor. Tayland’dan yapılan açıklamalara göre, 17 asker ve 15 sivil yaşamını yitirirken, 74 kişi yaralandı. Kamboçya’dan gelen bilgiler ise 13 sivilin öldüğünü ve 5 sivilin yaralandığını gösterdi. Kamboçya İçişleri Bakanlığı, sınır eyaletlerinde yaşayan 421 binden fazla kişinin güvenli bölgelere nakledildiğini duyurdu.
Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kamboçya-Tayland ateşkesi konusundaki çağrısına yanıt vererek, “Eğer Trump ateşkes istiyorsa, önce Kamboçya’nın ateş etmeyi bırakması gerekir.” dedi. Charnvirakul, Tayland’ın savunma operasyonlarına devam edeceğini ve uluslararası baskıların durumu etkilemeyeceğini belirtti. ASEAN Dışişleri Bakanları Özel Toplantısı, artan çatışmalar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Malezya Başbakanı, taraflara çatışmaları sona erdirme çağrısında bulundu ve toplantının ertelendiğini açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayland ve Kamboçya arasındaki çatışmalarda rol üstlenmeye hazır olduklarını belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Tayland ordusu, sınırda devam eden çatışmalar sebebiyle Kamboçya’ya geçen yakıt sevkiyatını durdurdu. Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü, sevkiyatın askıya alındığını ve bu kararın Laos hükümetini hedef almadığını sadece güvenlik önlemi olduğunu vurguladı. Laos-Tayland sınırında birikmiş çok sayıda akaryakıt tankeri görüldü.
