Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

OYAK ile Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanlığı arasında ’Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması’ imzalandı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katılımıyla gerçekleşen bir törenle, Ordu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katılımıyla gerçekleşen bir törenle, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanlığı arasında “Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması” imzalandı. Anlaşma, OYAK Genel Müdürlüğü’nde resmiyet kazandı. Törene, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Somali Liman ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Aksakallı ile ilgili bakanlık temsilcileri, Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanı Ahmed Hassan Aden ve OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş katıldı. Bu anlaşma, Somali’deki balıkçılık faaliyetlerini tek bir merkezden, sürdürülebilir ve kayıtlı bir yapıda yürütme amacını taşıyor. Aynı zamanda, deniz kaynaklarının korunması temel alınarak, Somali karasuları ve münhasır ekonomik bölgesindeki tüm balıkçılık faaliyetlerinin lisanslanması, izlenmesi ve düzenlenmesini kapsıyor.

Öte yandan, yine bu kapsamda OYAK ile Somali Balıkçılık Şirketi arasında varılan anlaşma doğrultusunda, 11 Aralık 2025 tarihinde Somali’de SOMTURK adında yeni bir şirket kuruldu. SOMTURK, Somali’nin münhasır ekonomik bölgesinde balıkçılık faaliyetlerine ilişkin tüm lisanslama süreçlerinden sorumlu olacak. Bu çerçevede, Somali karasularında balık avlama izinleri sadece SOMTURK tarafından verilecek. Faaliyetler kayıt altına alınarak izlenecek ve denetlenecek.

Söz konusu Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması, Somali’nin zengin deniz kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasına imkan sağlamanın yanı sıra, Türk balıkçılık sektörüne de Somali sularına erişim fırsatı sunacak. Aynı zamanda, iki ülke arasında ekonomik, ticari ve teknik iş birliğini güçlendirmenin yanı sıra OYAK’ın sürdürülebilir kazanç hedeflerini destekleyen bir gelir modeli oluşturulması öngörülüyor. Balık işleme ve destekleyici faaliyetlerin geliştirilmesiyle istihdamın artırılması, yerel ekonominin güçlendirilmesi ve elde edilen katma değerin Somali halkının refahına yansıtılması da bu anlaşmanın hedefleri arasında yer alıyor.

Ankara’nın Sincan ilçesinde bir minibüsün kontrolden çıkarak kamyonete çarpması sonucu
Sıradaki Haber Ankara’da minibüs kamyonetle çarpıştı: 5 yaralı