Adana’da bir vatandaş, genel kolluk tarafından kesilen trafik cezasını görsel veya teknik delil olmaksızın düzenlendiğini iddia ederek yaptığı itirazı reddedildi. Mahkeme, delil eksikliğine rağmen cezanın usule uygun olduğunu belirterek başvuruyu geri çevirdi.
Geçtiğimiz ay Adana’da emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle ceza alan bir vatandaş, hiçbir görsel kanıtın bulunmadığını belirterek cezaya itiraz etti. Ancak mahkeme, cezanın geçerli olduğuna hükmederek itirazı reddetti. Bu durum, Ekim ayında 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin genel kolluk tarafından yazılan hatalı bir park cezasını iptal etmesiyle karşılaştırıldı.
Avukat Nazan Akça Subaşı, farklı mahkemelerin aynı konuda farklı kararlar vermesini eleştirerek, “Takdir yetkisinin kötüye kullanıldığı öne sürülebilir. Vatandaşların hukuki olarak güvenilirlik hakları olduğunu unutmamalıyız” dedi.
Akça, “Mahkemelerin takdir yetkisi var ancak bu yetki kanunlarla sınırlanmalıdır. Farklı vatandaşlara aynı konuda farklı muamele yapılması hukuki açıdan kabul edilemez” diyerek durumu “hukuk garabeti” olarak nitelendirdi ve adaletin herkese eşit uygulanması gerektiğini vurguladı.
