Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Kacır: “17 bilim insanı Antarktika’da özellikle iklim değişikliğine yönelik nitelikli araştırmalar gerçekleştirecekler”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antarktika’da iklim değişikliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antarktika’da iklim değişikliği üzerine araştırmalar yapmak üzere önümüzdeki haftalarda 17 bilim insanı ve beraberlerindeki heyetin bölgede çalışmalar yürüteceğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yer alan TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından 26 Ocak-1 Mart tarihleri arasında organize edilecek. İstanbul’dan Beyaz Kıta’ya doğru yola çıkan 16 Türk ve 1 yabancı araştırmacıdan oluşan 17 kişilik ekip için uğurlama töreni düzenlendi.
Bakan Kacır, “TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü olarak, seferlerin en iyi koşullarda gerçekleştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Türk bilim insanlarının kutup bilim seferlerinin önemine vurgu yapan Kacır, bugüne kadar 9 Antarktika ve 5 Arktik seferi organize ettiklerini belirtti. Bu seferlere 200’den fazla Türk bilim insanının katıldığını ve 150’den fazla bilimsel araştırma projesine dahil olduklarını aktaran Bakan, Türkiye’nin küresel bilim sahnesinde daha etkin bir konumda yer almasına katkı sağladıklarını ifade etti.
Kacır, Türkiye’nin bilimsel çalışmalardaki varlığını güçlendirdiğini belirterek, Antarktika’da gerçekleştirilecek araştırmalarda iklim değişikliğine odaklanılacağını ve Türkiye’nin kalıcı bir Bilim Araştırma Üssü kurma hedefinin devam edeceğini dile getirdi. Ayrıca, Türk bilim insanlarının Antarktika’da bulunan istasyondan meteorolojik verileri toplamaya devam edeceklerini ve bu çalışmaların iklim değişikliği konusundaki uluslararası çabaya önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Bakan, aynı zamanda TEKNOFEST Kutup Araştırmaları Proje Yarışması’nda şampiyon olan lise öğrencilerinin de sefere eşlik edeceğini ve gençlerin bilimsel araştırmalara olan ilgisine vurgu yaptı. Kacır, “10. Antarktika Bilim Seferimizi tamamladıktan sonra 6. Arktik Bilim Seferimiz için hazırlıklara başlayacağız” diyerek, bilim insanlarına başarılar diledi ve Türkiye’nin bilimsel araştırmalardaki çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Sefer kapsamında, TÜBİTAK Kutup 1001 projeleri kapsamında saha çalışmaları yürütülecek ve farklı araştırma alanlarında çalışmalar gerçekleştirilecek.

Ankara’nın Sincan ilçesinde bir minibüsün kontrolden çıkarak kamyonete çarpması sonucu
Sıradaki Haber Ankara’da minibüs kamyonetle çarpıştı: 5 yaralı