Kolombiya’da gerçekleşen seçimlerde yeni devlet başkanının belirlenmesi için sandıklar sabah 08.00’de açıldı ve seçmenlerin oy kullanma süresi 16.00’ya kadar devam edecek.
Yaklaşık 40 milyon seçmenin oy kullanabileceği seçimlerde, mevcut Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun tekrar aday olamadığı biliniyor. Seçim süreci saat 16.00’da sona erecek ve kesin sonuçların ise akşam 20.00’de açıklanması bekleniyor.
Anketlere göre, sol görüşlü aday Ivan Cepeda, mevcut durumda önde gözüküyor ancak sağ görüşlü rakibi Abelardo de la Espriella da güçlü bir performans sergiliyor. İlk turda herhangi bir adayın salt çoğunluğu elde etmesi beklenmezken, ikinci turun 21 Haziran’da yapılması planlanıyor.
Ivan Cepeda seçim kampanyası süresince Petro hükümetinin barış politikalarını sürdüreceğini ve silahlı gruplarla müzakere yolunu açık tutacağını belirtti. Espriella ise silahlı örgütler ve suç ağlarına karşı askeri operasyonlar yürütülmesini savunarak, kartel üyeleri için yüksek güvenlikli hapishanelerin kurulması gerektiğini vurguladı.
