AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, resmi bir ziyaret kapsamında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye gitti. Budapeşte’deki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) temsilciliğinde Balazs Hendrich ve Macaristan Sosyal İlişkiler ve Kültür Bakanı Zoltan Tarr ile ayrı toplantılar gerçekleştirdi. Zorlu, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek COP31 İklim Zirvesi sırasında Birleşmiş Milletler (BM) genel merkezinde “Türk Devletleri Özel Oturumu” planlandığını duyurdu.
Zorlu, Budapeşte’de Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) temsilciliği ziyaretiyle başlayan temaslarında, Balazs Hendrich ve üye ülkelerin diplomatik temsilcileriyle bir araya geldi. Zorlu, Macaristan’ı “Türk dünyasının Batı’daki kapısı” olarak tanımlayarak, iki bölge arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin büyük potansiyel taşıdığını belirtti.
Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülsün Erkul’un da katıldığı görüşmede, Zorlu, Macaristan Sosyal İlişkiler ve Kültür Bakanı Zoltan Tarr ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Bakan Tarr, Türkiye’nin Avrupa ile Türk dünyası arasında köprü olmasının Macaristan için önemli olduğunu vurgulayarak, NATO Zirvesi’ndeki başarılı ev sahipliği için Macaristan Başbakanı Peter Magyar’dan gelen övgüleri iletti.
Zorlu, ziyaretin sonunda İcra Direktörü Hendrich ve Bakan Tarr’a, Macarca diline çevrilen “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi” ile Türk dünyasını kapsayan özel tasarlanmış harita plaketlerini takdim etti. Bakan Tarr ise, Türk dönemi tarihi eserlerini korumanın önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı resmi ziyaret için Macaristan’a davet etti. Ziyaretin ardından, Bakan Tarr, Zorlu’ya eşlik ederek Kültür Bakanlığı binasının mimarisindeki Türk motiflerine dikkat çekti.
