İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Bulgaristan’daki resmi temasları kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev ile bir araya geldi. Bakan Çiftçi, Sofya’daki ziyaretinde, iki bakanın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, güvenlik iş birliği, kaçakçılık, organize suçlar, terörle mücadele, düzensiz göç yönetimi, sınır güvenliği ve sınır kapılarındaki geçişler gibi konular ele alındı. Yaz aylarında sınır kapılarında yaşanan yoğunluk sebebiyle vatandaşların geçişlerinin hızlı ve konforlu bir şekilde sağlanması konusunda atılabilecek ortak adımlar da değerlendirildi.
Bakanlar arasındaki görüşmeler sonucunda Polis Akademisi Başkanlığı ile Bulgaristan İçişleri Bakanlığı arasında Eğitim ve Akademik İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından Bakan Çiftçi ve Bakan Demerdzhiev, ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Bakan Çiftçi, Türkiye’nin yeni nesil suç örgütleriyle amansız bir mücadele yürüttüğünü ve bu konuda Bulgaristan ile iş birliği yapmanın önemine vurgu yaptı. Aynı zamanda, iki ülke arasındaki uyuşturucuyla mücadele konusunda da iş birliğinin önemli olduğunu belirtti.
Konuşmasında, Türkiye’nin düzensiz göçün hedefi olmaktan çıktığını ve geri itmelerde önemli bir düşüş olduğunu ifade eden Bakan Çiftçi, üçlü mekanizma çerçevesinde yürütülen toplantıların önemine dikkat çekti. Ayrıca, Polis Akademisi Başkanlığı ile Bulgaristan İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat zaptının da iş birliğini genişletmek adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Son olarak, Bakan Çiftçi, Bulgaristan İçişleri Bakanı Ivan Demerdzhiev’i Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını belirterek, ziyaretin iki ülke için olumlu sonuçlar doğurmasını temenni etti.
