Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanından Bilgilendirme: “Doğru Yaklaşım, Kekemeliği Hafifletebilir”

22 Ekim Dünya Kekemelik

22 Ekim Dünya Kekemelik Günü dolayısıyla bilgilendirme yapan Dil ve Konuşma Terapisti Uz. Dkt. Almila Soylu, kekemeliğin, konuşmanın akıcılığında yaşanan tekrarlar, bloklar ve uzatmalar gibi bozulmalarla kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtti. Kekemeliğin, bireylerde gerginlik ve olumsuz duygulara yol açabileceğini ifade eden Soylu, bu durumun kişinin hayatına katılım motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

“Doğru Tepkiler Çok Önemli”

Özellikle kekeleyen çocuklara yönelik doğru yaklaşımların önemine değinen Soylu, çocukların sosyal-duygusal gelişimlerinin zarar görmemesi için çevresel uyaranlara karşı hassas olduklarını belirterek, “Ebeveynler, çocuklarının hafif eleştiriler karşısında hemen sinirlendiklerinden bahsediyorlar. Kekeleyen çocuklara doğru yaklaşıldığında bu negatif tepkisellik azalabilir” dedi. Ayrıca, ergen ve yetişkinlerde de doğru tutumların önemine dikkat çekti.

Toplumda Kekemelik Farkındalığı Artmalı

1988’den bu yana 22 Ekim’in Uluslararası Kekemelik Farkındalık Günü olarak kutlandığını hatırlatan Soylu, toplumun kekeleyen bireylere karşı daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı. “Kekeleyen bireylere ‘sakin ol’, ‘yavaş konuş’ gibi ifadelerle müdahale edilmemeli; göz teması kaçırılmamalı ve konuşmaları için yeterince zaman tanınmalıdır” diyerek, doğru yaklaşımın önemini vurguladı.

Kekemelik Farkındalık Günü, toplumun kekeleyen bireyleri daha iyi anlaması ve onlara destek olabilmesi için önemli bir adım olarak kutlanmaya devam ediyor.