İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu’nda ABD’yi ziyaret ederek önemli görüşmelerde bulunmaya devam ediyor. Arakçi, New York’ta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile bir araya geldi. Görüşmeye dair sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, iki bakanın el sıkıştığı anlar dikkat çekti.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a karşı başlattığı saldırıların ardından, Tahran’ın Körfez ülkelerine yönelik misilleme saldırıları gerilimi artırmıştı. İran’ın Suudi Arabistan topraklarındaki ABD askeri unsurlarına karşı gerçekleştirdiği İHA ve füze saldırıları, Riyad’ın tepkisini güçlendirmişti. Son dönemde Yemen’deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını artırması ise iki ülke arasındaki gerilimi daha da tırmandırmıştı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Amerikan basınına yaptığı açıklamada, Husilerin İran’dan “emir almadığını” belirtmişti. Pezeşkiyan, Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husilere silah sağlanmasına ilişkin ise, “Husiler kendi eylemlerinden sorumludur, İran’dan emir almıyorlar. Bölgedeki direnişçi gruplar olarak onlarla temaslarımız var ancak sistematik bir ilişkimiz bulunmuyor.” açıklamasında bulunmuştu.
