Ankara AFAD İl Müdürlüğü Deprem Simülasyon Merkezi’nde, 13 Ekim tarihinde Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü sebebiyle bir eğitim programı düzenlendi. AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, yapılan açıklamada, “Eylem planlarında yüzde 65 ila 70 arasında ilerleme kaydettik” ifadesini kullandı.
Program çerçevesinde, 85 öğrenciye AFAD eğitmenleri tarafından afet farkındalık eğitimi verildi. Eğitmenler, deprem anında uygulanması gereken doğru davranışları simülasyonlarla gösterdi. Katılanlar arasında bulunan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, gençlerle uygulamalı simülasyon eğitimine katılarak destek verdi. Eğitim sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pehlivan, öğrencilerin afetlere dair bilgilerini pekiştirdiklerini ve yeni şeyler öğrendiklerini belirtti.
Pehlivan, “Bugüne kadar Ankara’daki deprem simülasyon merkezimizde 40 bin öğrenciye ev sahipliği yaptık. Toplamda ise son 3 yıl içinde 81 ilde bulunan eğitim ve farkındalık merkezlerimizde 650 bin öğrenci ve vatandaşımızı misafir ettik” dedi. Ayrıca, Pehlivan, “Afetlerde dirençlilik evde başlar” temasının bu yılın odak noktası olduğunu belirterek, ülke genelinde bütün afet türlerine karşı hazırlıklı olmanın, tecrübelerin paylaşılmasının ve gençlerin afet bilinciyle yetiştirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Pehlivan, 2022-2026 dönemini kapsayan birinci uygulama dönemine ilişkin detayları aktararak, “Türkiye genelinde toplam 16 bin 642 risk noktası belirlendi ve bu noktaların bertarafı için eylem planları oluşturuldu. Şu an itibarıyla eylem planlarında yüzde 65 ila 70 arası bir ilerleme kaydettik” şeklinde konuştu. Son olarak, Pehlivan, 81 ilde ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar ve etkinliklerle ilgili bilgi vererek, 2027-2031 yıllarını kapsayacak olan ikinci İl Risk Azaltma uygulama planlarının 1 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.
