Rahim Ağzı Kanseriyle Mücadelede Erken Tanının Önemi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, rahim ağzı kanserlerini önlemek için erken teşhis ve düzenli kontrollerin hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Ocak ayının ‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirlenmesiyle birlikte, dünyanın çeşitli ülkelerinde hastalığa dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Medicana International Samsun Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar, hastalığın erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, üzerinde durulması gereken noktalara değindi.
Opr. Dr. Özge Piri Mantar, HPV virüslerinin rahim ağzı kanserine yol açabileceğini belirtti ve “HPV bulaşan her hasta kanser olmayabilir, ancak ciddi bir risk taşır” dedi. Rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Mantar, hastalığın belirtileri arasında beklenmedik ara kanamalar, lekelenme, ilişki sonrası kanamalar ve kötü kokuşlu akıntıların olduğunu belirtti. Bu tür kanserin, cinsel yolla bulaşan HPV virüsleriyle ilişkili olduğunu açıklayan Mantar, bu virüsün rahim ağzından bulaşarak kansere neden olduğunu dile getirdi. Yüksek risk taşıyan bazı HPV tiplerinin kansere yol açabileceğini ifade eden Mantar, HPV türlerinin sayısının 150 olduğunu ve kanser oluşturma potansiyeline sahip tiplerin bulunduğunu belirtti.
Erken teşhisin ve düzenli kontrollerin önemine de değinen Mantar, HPV negatif sonuçların riski azalttığını, HPV pozitif sonuçların ise kanser ya da öncül belirtilerini belirlemede yardımcı olduğunu aktardı. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin erken aşamada tespit edilmesinin mümkün olduğunu ve aşılama programları sayesinde riskin azaltılabileceğini söyledi. Mantar, hastaların şikayet durumunda mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiğini ve yıllık olarak rahim ağzı kanseri taramalarının hastalara destek olabileceğini belirtti.