Tarihte Türk-Japon ilişkilerinin önemli bir olayı olarak kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni’nin hikayesinden ilham alan 17 yaşındaki Trabzonlu lise öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, kendi çabalarıyla öğrendiği Japonca sayesinde Japon Devleti bursunu kazanarak gittiği ülkede şehit düşen Trabzonlu atalarının izini buldu.
1887 yılında Japon İmparatoru Meiji’nin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’e gönderdiği hediyelere karşılık Ertuğrul Fırkateyni, dostluk heyeti ve hediyeleriyle Japonya’ya gitmek üzere görevlendirildi. Japonya’ya ulaşan gemi Türk-Japon dostluğunun temelini atmış, Osmanlı heyeti Japon İmparatoru Meiji ile görüşüp hediyeleri sunmuştu. Ancak 16 Eylül 1890’da dönüş yolunda okyanusta fırtınaya yakalanan gemi Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak battı ve yaklaşık 600 mürettebattan sadece 69 kişi kurtulabildi. Bu faciada hayatını kaybedenlerden biri de Trabzonlu Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu idi.
Dursun Ali Kurt Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyan Yavuz Selim Durmuş, atalarının hikayesini duyduktan sonra Japonca öğrenmeye karar verdi. Kendi imkanlarıyla 3 yılda Japonca’yı öğrenen Durmuş, Japonya’nın burs programına başvurarak seçildi. Japonya’ya gidip araştırmalar yaparken atalarının mezarını bulmayı başardı ve şehit olan Osmanlı askerleri için dualar okudu.
Japonca’yı üst seviyeye getiren Durmuş, Japonya’da insanlarla iletişim kurarak dilini daha da geliştirdi. Şu anda Japonya’da eğitim almak için çalışmalarını sürdüren Durmuş, Trabzon’da Japonca eğitimi veren bir kurs olmadığı için kendi başına öğrenmeye devam ettiğini belirtti.