Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretimin kuruluşunun 179. yıl dönümü, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kapsamlı bir törenle kutlandı. Törende, BUÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir Malkani, akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı. Açılış töreninden önce, BUÜ Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Ozan Sari mini bir konser verdi.
Rektör, ziraat mekteplerine vurgu yaparak Türk modernleşme tarihine 180 yıllık bir perspektiften değinerek, “Ziraat Fakültesi gibi diğer tüm fakültelere de araştırma üniversitesi olarak büyük bir güven duyuyoruz. Ziraat Fakültesi’nde 2024’e doğru güçlü bir iyileşme trendi var. Bu durum bizleri son derece memnun ediyor. Hocalarımızın gayretleri devam etmeli. Yayın ve proje performanslarını artırmalarını bekliyoruz. Üniversitemizin, araştırma üniversiteleri liginde daha güçlü bir konumda olması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu lige ait olmanın yanı sıra, ilave araştırma fonlarının da bize açılması gerektiğini biliyoruz. Bu dönüşümü, inovatif bir şekilde ziraat ve diğer fakültelerimizin desteğiyle gerçekleştireceğiz. Törende, Türkiye’de tarımsal eğitimin 179. yıl dönümünü kutluyorum” dedi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut ise, “Ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşmak için gıda güvenliğini ön planda tutarak tarımsal eğitimi güncellememiz gerekiyor. Nitelikli bir eğitim olmadan tarımsal üretimi artırmak mümkün değil. Öğrencilerimizin %73’ü, uluslararası standartlarda iyi bir eğitim almaya önem veriyor. Hızla değişen bir dünyada, eğitimimizi sürekli olarak geliştirerek öğrencilerimizin becerilerini artırmalıyız” şeklinde konuştu.
Programda, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş ve Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir Malkani da günün önemine dikkat çeken konuşmalar yaptı. Etkinlik, BUÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş’in sunumundan sonra 2024 yılında akademik yükselme yaşayan akademisyenlere plaketlerin takdim edilmesiyle sona erdi.