İzmir’de geçtiğimiz hafta, 11 yaşındaki bir çocuğun sosyal medyada popüler olan kolonya yakma akımını denemeye çalışırken yaşamını yitirmesi, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki risklerini bir kez daha ön plana çıkardı. Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Yanık Sorumlusu Doç. Dr. Sabriye Dayı, kolonya yakma trendinin hayat boyu süren sakatlıklara, hareket kısıtlılığına ve hatta ölümlere neden olabileceğini vurgulayarak aileleri yanıcı maddeleri çocuklardan uzak tutmaları konusunda uyardı.
Doç. Dr. Sabriye Dayı, ailelerin çocukları bu tür tehlikeli akımlardan koruma konusunda yeterince bilinçli olmadığını belirterek, sosyal medyanın etkisiyle çocukların taklit etme ve merak duygularının arttığını dile getirdi. Dayı, şunları söyledi: “Aileler genellikle çocukların telefonlarıyla paylaştıkları içerikleri masumane buluyor ancak sosyal medyadan kaynaklanan bu tür olaylar, çocukları etkiliyor. Merak ediyorlar, videolar çekmek istiyorlar. ‘Çakmakla oyun oynanır mı?’, ‘kolonya ne zaman yanar?’, ‘giysinizi nereden yakarsanız yanar?’ gibi videolar paylaşılıyor. Çocuklar da bunları denemek istiyorlar ve maalesef küçük bir hata büyük bir yanıkla sonuçlanabiliyor.”
Hastaneye her ay ciddi yanıklarla gelen ve ölümle sonuçlanabilen çocukların olduğunu belirten Doç. Dr. Dayı, ailelerin ve öğretmenlerin konuya duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak sosyal medyanın çocukların merak duygusunu körüklediğini belirtti.
Çocukları bu tür tehlikeli akımlardan korumanın yollarını anlatan Doç. Dr. Dayı, “Evde yanıcı maddeler bulundurulmamalı, çocukların internet erişimleri kontrol altında tutulmalı. Ayrıca, ailelerin bu konuları şaka yoluyla bile anlatmaması gerektiğini ve gerektiğinde bir psikologdan yardım alınması gerektiğini” ifade etti.