Samsun’un Atakum ilçesi, 2024 yılında doğa dostu projeleriyle dikkat çeken bir belediye olarak ön plana çıktı. Belediye, Katık Otobüsü ile 51 ton atığı toplayarak atmosfere salınan 4 bin 812 kg sera gazının engellenmesine katkı sağladı.
Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in liderliğinde, ilçede sıfır atık çalışmaları hız kazandı. 2024 yılında, 463 ağaç kesilmekten kurtarıldı, 6 bin kg sera gazı salınımı engellendi ve 550 kg atık ilaç bertaraf edildi. Ayrıca, Kasım ayında Atakum Belediyesi Atık Getirmezi hizmete girdi.
Belediye, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleriyle çevre kirliliğini önlemek ve doğa bilincini yaygınlaştırmak adına sahada çalışmalara hız verdi. Bu çalışmalar sonucunda kağıt, metal, cam, plastik ve bitkisel yağ atıklarından toplamda 27 bin 184 kg atık geri kazanıldı.
Atakum Belediyesi’nin çabalarıyla 27 bin 184 kg kağıdın geri dönüşüme kazandırılmasıyla 4 bin 812 kg sera gazının salınımı engellendi, 463 ağaç korundu. 111 bin 455 kWh enerji tasarrufu sağlandı. Ayrıca, plastik, cam, metal ve elektronik atıkların geri dönüşümü ile çevreye verilen zararlar en aza indirilmiş oldu.
Atakum Belediyesi’nin doğaya olan hassasiyeti, katık otobüsü ve geri dönüşüm projeleriyle de kendini gösteriyor. Sadece 2024 yılında, kağıt, metal, plastik, ilaç, pil, bitkisel yağ ve elektronik atıklardan oluşan toplam 51 ton atık toplandı.
Atakum’da atık ilaç toplama kutuları yerleştirilerek çevreye zarar veren atıkların bertarafı sağlanırken, farklı alanlardan toplanan atıkların geri dönüşümü çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ayrıca, kent genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri ve eğitim seminerleri düzenlenerek doğa konusunda bilinç oluşturulmaya çalışılıyor.
