Kızılırmak Nehri’nin Kırıkkale kesimi, kuraklık nedeniyle endişe verici bir durum sergiliyor. Nehir yatağında su seviyesinin düşmesi sonucu adacıklar oluşurken, bazı alanlar da yürüyerek geçilebilecek hale geldi.
Türkiye’nin en uzun nehirlerinden biri olan Kızılırmak, Sivas’ın İmranlı ilçesinden doğup Samsun’un Bafra ilçesine ulaşarak Karadeniz’e dökülmektedir. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık, nehrin Kırıkkale kesiminde su seviyesinin hızla azalmasına sebep oldu. Artık bazı bölgelerde, eskiden coşkulu akan nehrin yatağında yürünebilecek noktalar ortaya çıktı. Kuraklık aynı zamanda adacıkların oluşmasına ve hava fotoğraflarında kuraklığın vahametinin açığa çıkmasına neden oldu.
Sadece doğal hayatı değil, tarımsal üretimi de olumsuz etkileyen kuraklık, artan sıcaklık ve azalan yağışlarla yer altı su kaynaklarını tehlikeye attı. Çiftçiler, suya ulaşabilmek için giderek daha derin kuyular kazmak zorunda kalırken, tarımsal sulama da ciddi şekilde tehlikeye girdi.
Yukarımahmutlar köyünden çiftçi Halil Yurdakul, “Önceden 20 metre derinliğinde su bulabiliyorduk, şimdi ise 100 metreye kadar sondaj yapmak gerekiyor. Tarlalarımız kuraklık nedeniyle verimsiz hale geldi, eskiden tarım yapan 150 hane içerisinden 100’ü artık üretim yapamaz hale geldi. Durum vahim, Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.
Diğer bir çiftçi Batuhan Yurdakul ise toprağın artık verimli olmadığını belirterek, “Bir yıl buğday, bir yıl boş bırakıyoruz tarlamızı. Eskiden 7 metre derinliğinde suya ulaşırken şimdi 100 metre kadar sondaj yapmamıza rağmen su bulamıyoruz” dedi.
Ömer Yönay ise eskiden gübre kullanımının bu kadar yoğun olmadığını ifade ederek, “Eskiden yağmur yetiyordu ekinlerimize, şimdi ise erken gübreleme yapmak zorunda kalıyoruz korkusuyla hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.