Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Startech programının açılışında üniversiteli gençlerle buluştu. Gezeravcı, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu tamamlamasının ardından geçen bir yılda 146 farklı şehirde bulunduğunu ve 347 program gerçekleştirdiğini ifade etti. GUHEM’i öven Gezeravcı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkürlerini iletti.
Türkiye’nin ilk uzay temalı interaktif eğitim merkezi GUHEM ve Azerbaycan Uzay Ajansı Azercosmos’un ortaklığında düzenlenen Startech programının açılışı yapıldı. Program kapsamında gençler, GUHEM’de teorik ve pratik eğitimler aldıktan sonra yerli teknolojileri inceleme fırsatı bulacaklar.
GUHEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, GUHEM’in Türkiye için önemine vurgu yaparak, uzay ve havacılık alanlarında yetkin insan kaynağının ülke ekonomisi için kritik olduğunu belirtti. Şener, Startech programının gençler için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.
Azerbaycan İstanbul Başkonsolos Vekili Murad Balajayev, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki stratejik işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Balajayev, uzay ve havacılık alanlarında her iki ülkenin de küresel rekabette önemli oyuncular olduğunu belirtti.
GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Startech programının gençleri uzay ve havacılık konularında teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti. Azerbaycanlı gençlerin GUHEM’de ağırlanmasının yanı sıra eğitimlerin Ankara ve İstanbul’da devam edeceğini söyledi.
Azercosmos Uzay Akademisi Genel Müdürü İmran Mukhtarov, gençlerin uzay alanına ilgi duymalarını teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Mukhtarov, GUHEM’in ev sahipliği için gurur duyduklarını ve işbirliği projelerinin devam edeceğini söyledi.
Gezeravcı, gençlerle bir araya gelerek Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki önemine vurgu yaptı. GUHEM’in değerini vurgulayan Gezeravcı, gençlere uzay alanında ilerlemeleri için cesaret ve motivasyon vermek istediklerini belirtti. Programa Bursa’daki üniversite rektörleri ve sanayi yetkilileri de katıldı.
