Çorum’da, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nü kutlamak amacıyla özel bir etkinlik düzenlendi. Uzman doktorlar ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen programda, Down sendromlu bireylerin topluma kazandırılmasının önemi vurgulandı.
Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Şehit Fikret Metin Öztürk Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Down sendromlu bireylerin hayatlarına odaklanarak toplumsal farkındalık oluşturma hedeflendi.
Başhekim Doç. Dr. Erdal Komut, Down sendromunu bir hastalık olarak değil de bir farklılık olarak görmemiz gerektiğini belirterek, “Down sendromunu hastalıklı bir durum olarak nitelendirmek yanıltıcı olabilir; çünkü aslında bu bireyler eksik değil, aksine bizden bir kromozom fazlalarına sahipler. Dolayısıyla, onları farklı olarak görmek daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Komut, “Down sendromlu bireylerin varlığı, ırk, dil, cinsiyet, sosyoekonomik düzey veya kültürel yapı gibi faktörlerle ilişkilendirilemez. Doğru rehabilitasyon uygulamaları, uygun sosyal entegrasyon ve pozitif yaklaşım ile bu bireylerin topluma kolayca adapte olabileceği görülmüştür. Fiziksel ve zihinsel farklılıkları olsa da, bunlar topluma katkı sağlayabilir ve değerli yerler edinebilirler” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Doç. Dr. Komut, “Down sendromu gibi özel ilgi gerektiren durumların yönetimi için uzman desteğinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin multidisipliner yaklaşımla bu tür rahatsızlıklarla başa çıkmaya hazır olduğunu” belirtti.
Programda, Başhekim Doç. Dr. Komut’un yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sertçelik, Uzman Dr. Mehmet Gökçü, Dr. Öğr. Üyesi Gülten Küçükkonyalı, Uzm. Dr. Azad Asaf ve Uzm. Dr. Cemile Büşra Ölçülü, Down sendromlu bireylere yönelik eğitici sunumlar yaparak günün önemini vurguladı.
