Ankara’da Çin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte, ‘Uluslararası Çin Dili Günü’ kapsamında Çince öğrenen öğrencilerin gerçekleştirdiği gösteri büyük ilgi gördü. Büyükelçilikte gerçekleşen etkinliğe, Çin’in Ankara Büyükelçisi Jiang Xuebin’in yanı sıra ortaokul ve lise öğrencileri, aileleri ve okul müdürleri katıldı. Öğrenciler, dans, şiir ve tiyatro gösterileriyle izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Etkinlikte ayrıca gönüllü seyirciler, Çince gününü kutlama amacıyla karakter puzzle oyunu oynadılar.
Çin Büyükelçisi Xuebin, dilin bir ülkeyi anlamanın temelini oluşturduğunu belirterek, Çince öğrenme talebinin dünya genelinde hızla arttığını vurguladı. Xuebin, 190’tan fazla ülkede Çince dil programlarının olduğunu ve 85 ülkenin Çinceyi ulusal eğitim sistemlerine dahil ettiğini ifade etti. Ayrıca Xuebin, yurt dışında 30 milyondan fazla kişinin Çince öğrendiğini dile getirerek, bu sayede yabancıların Çin kültürünü daha iyi anlayabileceğini söyledi.
Xuebin, “Uluslararası Çin Dili Günü” temasının bu yıl “Çince: Zamanı ve Mekânı Aşan Bir Hediye” olduğunu açıklayarak, Çincenin tarih ile bugünü birleştiren ve Çin’i dünyaya bağlayan önemli bir köprü olduğunu vurguladı. Türkiye’deki gençlerin Çinceye olan ilgisinden memnuniyet duyan Xuebin, “Çin kültürünü daha iyi anlamak ve Türk insanlarının Çin’i tanıması için çabalarınızı sürdürmenizi umuyorum” diye ekledi.
Etkinlikte sahne alan 7. sınıf öğrencisi Beray Bayazıt, bu fırsatı yakalayabilmek için okuldaki bir yarışmaya katıldığını ve birinci olarak buraya davet edildiğini belirtti. Bayazıt, Çince öğrenmeye başladıktan sonra yarışmalara katıldıklarını ve şarkı dalında birinci olduklarını söyleyerek, “Hocamız bizi buraya davet etti ve gösterimizi yapma fırsatı bulduk” dedi.
