Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hac vize sisteminde sıkı kontroller kaçakları engelledi

Suudi Arabistan’da hacı adaylarını denetleme yöntemleri büyük ilgi topluyor. Nusuk kartları ve filigranlı kartlar ile yapılan kontroller sıkılaştı. Beşeri kontrol ve teknolojinin avantajından yararlanan yetkililer, hac ibadetini Sağlam bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli önlemleri alıyorlar. Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler de hac dönemlerindeki vatandaşlarını karşılıklı olarak belirlenen kontenjanlar doğrultusunda kabul ediyorlar.

Suudi Arabistan'da hacı adaylarını denetleme yöntemleri büyük ilgi topluyor. Nusuk

Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz yıl kısmen başlattığı Nusuk uygulaması ve filigranlı kart sistemi, bu yıl tamamen faaliyete geçirildi. Hacı adaylarının hızlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlayan bu sistem, havalimanlarında kare kodları okuyarak sevk listeleri oluşturuyor. Aynı şekilde şehir girişlerinde, hacıları kontrol etmek amacıyla otobüslerdeki vize sahipleri tek tek sayılıyor. Kontroller en sık Mekke-i Mükerreme’de gerçekleşiyor ve tavafa yönelen hacıların Kabe-i Muazzama’ya girişlerinde yoğunlaşıyor. Hacı adayları, Kabe’nin bahçesine girişte sıralanan kulvarlardan geçerken, boynundaki kahverengi Nusuk kartları kontrol ediliyor. Bazı hacı adaylarının kartları ise rastgele seçilerek barkod okuyucularla doğrulanıyor. Bu yeni sistemde, filigranlı Nusuk kartlarında hacı adaylarının resmi bilgilerine sistem üzerinden erişilebiliyor.

Suudi Arabistan’da hac ibadetinin öncesinde gerçekleştirilen kontroller artırıldı ve uygun olmayan durumlar için gerekli idari işlemler başlatıldı. Hac vizesi almak isteyen ancak izinleri olmayan 61 kişi ülke dışına çıkarıldı. Mekke Bölgesi polisi, hac ziyareti için vize alacaklarını söyleyen 2 yabancı uyruklu kişiyi tutukladı ve umrecileri sıkıntıya soktukları gerekçesiyle idari işlem başlattı. Suudi Arabistan, kaçak hac ibadeti yapmak isteyenlere ciddi para cezaları ve ülkeye giriş yasağı getirdi. Ayrıca, hac vizesi almak vaadiyle para toplayanlara da ağır cezalar uygulanacak.

Suudi Arabistan’ın hac dönemindeki kontrolleri sıkılaştırması, Mekke-i Mükerreme’nin daha düzenli ve güvenli olmasını sağladı. Bu durum sayesinde hacı adayları ibadetlerini daha rahat bir şekilde yerine getirebiliyorlar. Türk hacı adayları, yeni kontrollerin zorlayıcı olmadığını belirtirken, ibadet alanlarında hissedilen rahatlamayı önemsediklerini ifade ettiler.

Diğer yandan, kasap, tüccar, teknik personel gibi farklı meslek gruplarından olan kişilerin hac ibadetini gerçekleştirmeleri artık mümkün değil. Ayrıca, yıllarca sıra bekleyen ve hala hacca gitme fırsatı bulamayanların durumu da dikkate alındı. Gelecek yıllarda, Mekke-i Mükerreme’deki hac alanlarının genişletilmesi ve ülke kontenjanının artırılması planlanıyor. Şu an binde 1 olan kontenjanın arttırılmasıyla, Müslüman ülkelerden gelen hacı adaylarının yıllarca beklemelerine gerek kalmayacak. Suudi Arabistan, Türkiye’ye binde 1 kuralına göre 85 bin resmi kontenjan verdi ancak 5 bin mücamele hacısı kontenjanı tahmin ediliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği
Sıradaki Haber Bakan Fidan, Sudanlı mevkidaşı Salem ile görüştü