Eğitim-Bir-Sen ve İbn Haldun Üniversitesi iş birliğiyle 26-27 Mayıs tarihlerinde Ankara’da düzenlenen “Türkiye’de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması: Yenilikler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Kongresi”nin ardından 78 akademisyenin katkısıyla hazırlanan 11 maddelik reform çağrısının yer aldığı sonuç bildirisi yayımlandı.
Ankara’da gerçekleşen kongreye YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy ve Türkiye, Kanada, Endonezya, Mısır gibi ülkelerden rektörler, akademisyenler ve eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum temsilcileri katıldı. Kongrede sunulan 40 bildiriyle ortaya çıkan temel görüşler, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması için çözüm önerileriyle sonuç bildirisinde yer aldı. Bildiride, yükseköğretim sisteminin doğru ve yeterli yasa değişiklikleriyle beraber ahlaki, entelektüel ve kültürel bir paradigma değişiminin gerekliliğine vurgu yapıldı. Yönetimsel reformlara odaklanan bu paradigma değişimi, insanı merkeze alan yeni bir medeniyet tasavvurunu hedeflemekte.
Bildiride, YÖK’ün merkeziyetçi yapısından uzaklaşıp stratejik rehberlik sunan evrensel bir kuruma dönüşmesi gerektiğine vurgu yapılarak, bunu destekleyecek yeni bir yükseköğretim kanununun hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Yükseköğretimin kendi tarihsel ve kültürel kodlarına dönerek anlamlandırılması gerekliliği vurgulanarak, eğitim anlayışının evrensel gereksinimleri de kapsayan bir zihniyet dönüşümünü zorunlu kıldığı ifade edildi.
Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılması için getirilen çözüm önerileri arasında üniversiteleşme politikalarından kalite anlayışına, kontenjan planlamasından öğretmen yetiştirmeye kadar geniş bir yelpazede 11 temel başlık bulunmakta. Bildiride yükseköğretimin toplumsal katkı ve bilim iletişimi gibi konular da ele alındı. Ayrıca, üniversitelerin ekonomik kalkınma ve bilgi üretiminin ötesine geçen bir misyona sahip olması gerektiği üzerinde duruldu ve uyumlu bir eğitim politikaları koordinasyonu gerekliliği vurgulandı.
