Yozgat’ta uzlaşma dosyaları, yargının iş yükünü önemli ölçüde azaltan bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Tehdit, hakaret, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal, hırsızlık, dolandırıcılık, suç eşyasının satın alınması veya kabulü, icra iflas suçu, kişinin huzurunu bozma gibi suçlar, uzlaşma sürecine tabi tutuluyor. Bu süreç, taraflar arasında iletişimi sağlamak adına 4060 sistemi aracılığıyla başlatılıyor ve uzlaştırmacıya bildiriliyor. Yozgat’ta 15 yıldır uzlaştırmacılık yapan İsmail Reçber, şikayete bağlı suçların uzlaşma kapsamında olduğunu belirtti. Hırsızlık, basit yaralama, tehdit, hakaret gibi suçların uzlaştırmaya uygun olduğunu vurgulayan Reçber, tarafların mağduriyetinin giderilmesi durumunda uzlaşmanın sağlandığını aktardı. Reçber’e göre uzlaşmanın asıl amacı, zarar görenin kaybının telafi edilmesi, şüphelinin sorumluluk alması ve yargı sisteminin üzerindeki yükü azaltmaktır. Uzlaşma dosyaları, başlangıçta belirli suçlarla sınırlıyken daha sonra kapsamı genişletildi çünkü faydaları görüldü. Örneğin, tehdit veya hakaret suçunda özür dilenmesi durumunda tarafların uzlaşabileceği belirtildi. Uzlaştırma süreci olmasaydı, bu tür durumlar dava konusu olacak ve yıllar süren mahkeme süreçlerine sebep olacaktı.
Yozgat’ta bir örnekte, 2024 yılında Lise Caddesi’nde meydana gelen bir olayda, trafikte yaşanan anlaşmazlık sonucu doktora karşı işlenen tehdit ve hakaret suçlarıyla ilgili uzlaşma sağlandığı belirtildi. Doktorun mağdur olduğu durumda, mağduriyetin giderilmesi için LÖSEV’e bağış yapılması kararlaştırıldı ve taraflar arasında uzlaşma sağlandı.
Başka bir örnekte ise, Yozgat Kapalı Cezaevi’nde yaşanan bir olayda hakaret ve tehdit suçlarıyla ilgili uzlaşma sağlandı. Koğuşta yaşanan anlaşmazlık sonucu mağduriyet yaşanmış ve SEGBİS aracılığıyla taraflarla iletişime geçildi. Mağdur olan kişi, şüpheliye karşı uzlaşmak için cezaevi kütüphanesine 5 kitap bağışlamasını şart koştu. Bu şart karşılandı ve uzlaşma gerçekleşti, böylece onarıcı adalet sağlandı.
