Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

    Geleneksel turşular bilime konu oldu

    Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, turşu fermantasyonunda doğal olarak oluşan laktik asit bakterilerinin bitki hastalıklarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabileceğini ortaya koydu. Bu yararlı bakterilerin pestisitlere alternatif bir çözüm olabileceği üzerinde çalışılarak başarılı sonuçlar elde edildi.

    Sivas Bilim ve Teknoloji

    Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), turşu fermantasyonundan elde edilen laktik asit bakterilerinin, bitki hastalıklarıyla mücadelede biyolojik bir alternatif olabileceğini gösteren bir bilimsel araştırma yürüttü. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşuların içerdiği yararlı bakterilerin, fermantasyon sürecinde doğal olarak ortaya çıkan laktik asit bakterilerinin, sadece turşunun bozulmasını önlemekle kalmayıp aynı zamanda bitki hastalıklarına karşı doğal bir savunma mekanizması olabileceği keşfedildi. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan bu çalışmada, turşulardan elde edilen laktik asit bakterilerinin tarımsal pestisitlere alternatif bir çözüm olabileceği ortaya konuldu.

    Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akbaba, yaptığı açıklamalarda, turşularda bulunan laktik asit bakterilerinin bitki koruma alanında etkili olabileceğini belirtti. Akbaba, “Çalışmalarımızda yararlı bakterilerin kullanımını merkeze aldık. Pestisitlerin çevreye ve sağlığa olan zararları göz önüne alındığında, alternatif çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, binlerce yıldır kullanılan turşulardaki laktik asit bakterilerinin bitki hastalıklarına karşı nasıl kullanılabileceğini araştırdık. Sivas ve çevresinde 10 ilde toplam 50’ye yakın farklı turşu çeşidinden örnekler alarak laktik asit bakterilerini izole ettik ve laboratuvar testlerinden olumlu sonuçlar elde ettik” dedi.

    Mustafa Akbaba, pestisit kullanımının azaltılması amacıyla domates hastalıklarına karşı etkili olabilecek laktik asit bakterilerinin elde edileceğini söyleyerek, turşulardaki bakterilerin zararlı mikroorganizmaların gelişimini engellediğini ve bu mekanizmanın bitki patojenlerine karşı da etkili olabileceğini vurguladı. Gelecekte, bu bakterilerin domates üretiminde kullanılabileceğini ve doğal bir koruma sağlayabileceğini belirtti. Akbaba, yapılan çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini ve gelecekte daha ileri projelerin ortaya konulacağını ifade etti.

    Akbaba, Sivas ve çevresinde, Kahramanmaraş, Malatya, Ordu, Kayseri, Yozgat ve Tokat gibi illerde vatandaşların evlerinde hazırladıkları doğal turşulardan yararlandıklarını belirtti. Fermente ürünlerde bulunan laktik asit bakterilerinin önemine değinen Akbaba, bu bakterilerin doğru şekilde izole edilerek laboratuvar çalışmalarında kullanıldığını ve gelecekte bitki koruma alanında etkili bir çözüm olabileceğini belirtti.

    ATP Zenia, Güney Afrika'da Hungry
    Sıradaki Haber ATP Zenia çözümleri, Afrika’daki restoran zincirinin şubelerinde devreye alındı