TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Srebrenitsa’da yaşanan olayların insanlık vicdanını harekete geçirdiğini ve bu nedenle soykırım olarak kabul edildiğini belirtti. Kurtulmuş ayrıca, Gazze’deki olayların da benzer şekilde insanlık vicdanını harekete geçirdiğini ve umarım kısa sürede bu olayın da soykırım olarak tanınacağını ve tarihe bu şekilde geçeceğini söyledi.
Kurtulmuş, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ve dünyanın dört bir yanındaki insanlarla buluşmayı başarıyla gerçekleştirdiğini vurguladı.
Srebrenitsa soykırımını modern zamanların utanç verici bir hatırası olarak nitelendiren Kurtulmuş, soykırımın sadece suç işleyenlerin değil, toplumun da sorumluluğunda olduğunu ifade etti. Benzer şekilde Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze soykırımlarının ortak özelliklerini vurgulayan Kurtulmuş, uluslararası hukukun insan haklarına ve hakikate dayandığını ancak zaman zaman bu dengeyi kaybettiğini belirtti.
Kurtulmuş, Gazze’de yaşanan olayların da benzer şekilde uluslararası hukukun göz ardı edildiğini ve güçlülerin zalim bir şekilde davrandığını söyledi. İnsanlık vicdanının gereğini yaparak bu tür olaylara karşı çıkması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, Gazze’de yaşanan soykırımın da en kısa sürede sonlandırılması gerektiğini ifade etti. Hükümetlerin ve insanların artık insani hakikatin peşinde olduğunu ve adaletin sağlanması gerektiğini söyledi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, uluslararası hukukun hakikatten kopuk olduğunu ve adaletin sağlanması gerektiğini belirtti. İnsanlık vicdanının dirilişi sayesinde uluslararası mahkemelerin sorumluları yargılayabileceğine dikkat çeken Kurtulmuş, hakikatin her zaman ortaya çıkacağını ve örtülemeyeceğini söyledi. Kurtulmuş, Aliya İzetbegoviç’in mirasının yaşatılması gerektiğini dile getirerek, insanlığın hakikate ve adaletin sağlanmasına olan ihtiyacını vurguladı.