Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AB ve 25 ülkenin Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Gazze’deki savaşı sonlandırma çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışişleri bakanları Gazze’deki savaşın derhal sona ermesi çağrısında bulundu, İsrail’in sivillerin acımasızca ölüme sürüklemesi kınandı. Uluslararası insancıl hukuka saygı ve sivillerin korunması vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ile 25 ülkenin dışişleri bakanı ortak bir açıklama yaparak, “Gazze’deki çatışmanın derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Sivillerin maruz kaldığı acının insani boyutlara ulaştığını belirtti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları ve açlığı kullanarak masum insanları ölüme sürüklediği eleştirildi. Avrupa’dan gelen eleştiri mesajında, İsrail’in insanlık dışı bir şekilde gıda ve su gibi temel ihtiyaçlara ulaşmaya çalışan sivilleri hedef almaya devam etmesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi. Ayrıca, İsrail’in uluslararası insancıl hukuka uyması gerektiği belirtildi.

Açıklamada İsrail hükümetine, yardım akışındaki kısıtlamaların kaldırılması ve Birleşmiş Milletler ile insani yardım kuruluşlarına faaliyetlerini güvenli bir şekilde yürütme imkanı tanıma çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin güvenliğine vurgu yaparak, bu esirlerin derhal serbest bırakılması gerektiği belirtildi. Bildiride, her iki tarafın da uluslararası insani hukuka saygı göstermeleri gerektiği vurgulandı.

Öte yandan, İsrail’in Gazze’nin güneyinde yeni yerleşim alanı oluşturma planının reddedildiği ve bu durumun uluslararası hukuka açık bir ihlal teşkil edeceği belirtildi. Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya gibi ülkelerin de imzalarını taşıyan açıklamada, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarının artması ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetin artması endişeyle karşılandı.

Son olarak, bölgedeki barış ve güvenlik için acilen ateşkes çağrısında bulunulan açıklamada, ABD, Katar ve Mısır’ın çabalarının desteklendiği belirtildi. Görüşüme göre, daha fazla kan dökülmesine neden olacak çatışmaların durdurulması ve siyasi bir çözüm yolunun desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Bu açıklamaya Avustralya, Kanada, Norveç, İspanya ve diğer birçok ülkenin dışişleri bakanlarının da katıldığı belirtildi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, hem başbakanlık görevinden hem de İşçi
Sıradaki Haber İngiltere Başbakanı Keir Starmer, istifa etti