Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmalar, Malezya’da gerçekleşen ve ateşkes anlaşması ile sonuçlanan görüşmelere rağmen devam ediyor. Tayland Dışişleri Bakanlığı, ateşkese rağmen Kamboçya güçlerinin saldırılarına devam ettiğini belirtti. Son açıklamada, Tayland mevzilerine yapılan saldırıların gece boyunca sürdüğü ve ateşkesin ihlal edildiği vurgulandı. Tayland ordusunun ise anlaşmaya bağlı kalarak mevzilerini koruduğu ifade edildi.
Tayland Hükümeti Sözcüsü Jirayu Huangsab, gece yaşanan çatışmaları doğrulayarak, Tayland birliklerinin kontrol altında olduğunu ve durumun normale döndüğünü açıkladı. Kamboçya tarafı ise ateşkesi ihlal ettikleri yönündeki suçlamaları reddetti.
28 Mayıs’ta başlayan ve 5 gün süren çatışmalarda en az 43 kişi hayatını kaybederken, 300 binden fazla sivil bölgeden tahliye edildi. ABD Başkanı Donald Trump ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in arabuluculuğuyla sağlanan ateşkes anlaşması, taraflar arasında 29 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Ancak sınırdaki durumun hala kırılgan olduğu belirtildi.
Tayland ve Kamboçya, krizi diplomatik yollarla çözmeye yönelik çabalarını sürdürürken, ticaret anlaşmalarının etkilenmemesi önem taşıyor. Ancak sınır hattındaki gelişmeler, diplomatik çabaların başarı şansı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
