Türkiye genelinde devam eden sıcak hava dalgası, çobanları geceleyin hayvanlarını otlatmaya yönlendirdi. Sürü sahipleri, hayvanlarını ve kendilerini sıcak hava etkisinden korumak amacıyla gece vakti meralara çıkmayı tercih ettiler.
Türkiye’nin dört bir yanını etkisi altına alan yüksek sıcaklıklar nedeniyle sürü sahipleri çözüm arayışına girdi. Örneğin, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı Kasabası’nda küçükbaş hayvan sürülerine bakan çobanlar, hayvanları gece otlatarak sıcak havanın etkisinden korumaya çalışıyor. Hayvanların su kaybını en aza indirgemek ve streslerini azaltmak amacıyla, çobanlar gün batımıyla birlikte hayvanları otlamak için meralara götürüyorlar. Hem kendi sağlıkları hem de hayvanların refahı için gece otlatma yöntemini tercih eden çobanlar, sürü koruma köpekleri eşliğinde çalışıyorlar.
Birçok yıldır küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Mustafa Erdal, sıcak havalardan etkilenmemek için hayvanları erken saatlerde otlatmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Erdal, hayvanların sıcaklıktan kaçınmak için sabah erken saatlerde otlatılması gerektiğini belirterek, hayvanların yayılmadığı zaman otlamadığını ve bu nedenle 04.00 gibi erken saatlerde başlamak zorunda olduklarını ifade ediyor. Akşam saatlerinde ise hayvanların dinleneceğini ve gece otlatmanın önemine vurgu yapıyor.
Hayvancılıkla uğraşan Bekir Başar ise, gece saat 00.00’da hayvanları yaylamaya başlayarak günün erken saatlerinde tekrar kalkacaklarını belirtiyor. Başar, hayvanları geceleyin otlatmanın zorluğuna rağmen, bu işin bir tutku haline geldiğini ve bir kere başladığınızda asla bırakamadığını dile getiriyor.
