Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile Hollanda Dışişleri Bakanı David van Weel, Rusya’ya ait insansız hava araçlarının Polonya hava sahasını ihlal etmesine tepki gösterdiler. Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Wadephul, “Rusya’nın bu ihlaliyle gerginliğin tırmanmasını kabul ettiğini görüyoruz. Bu duruma karşı kararlı bir yanıt vermek zorundayız ve bu yanıtı vereceğiz” dedi.
Rus İHA’larının Polonya ve NATO hava sahasını ihlal etmesine Almanya ve Hollanda’dan tepki geldi. Johann Wadephul ve David van Weel, Berlin’deki görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Wadephul, Rus İHA’larının Polonya ve NATO hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili uluslararası konuları ve sınır güvenliğini ele aldıklarını belirtti.
Wadephul, Rusya’nın Polonya hava sahasını ihlal etmesine ilişkin, “Rusya’nın bu adımıyla riskli bir gerginliğin kabul edildiğini görüyoruz. Bu durumu detaylı olarak analiz ediyoruz ve Polonya’nın haklı olarak NATO’dan destek talep ettiği 4. maddeyi de göz önünde bulunduruyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tehdidinin devam ettiğini vurgulayarak, Ukrayna’ya kararlı bir destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Hollanda Dışişleri Bakanı David van Weel ise Rusya’nın NATO topraklarını ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Van Weel, Polonya’nın NATO Antlaşması’nın 4. maddesini devreye sokmasını desteklediğini dile getirerek, NATO’nun atacağı adımları dikkatle değerlendireceklerini söyledi. Ayrıca, İsrail’in Gazze’deki savaşının kabul edilemez olduğunu ve ateşkes için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Hollanda Dışişleri Bakanı ayrıca, İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’daki Hamas heyetine saldırısını da kınadıklarını ve Derhal bir ateşkesin sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
