ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldiği basın toplantısında Ukrayna’daki savaşın Putin ile olan ilişkisinin çözümü konusundaki beklentilerini paylaşarak, Putin’in kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Konuşmasında ABD ve İngiltere arasındaki kalıcı dostluğu vurgulayan Trump, iki ülkenin ekonomik güvenlik ittifakını güçlendirme kararlılığını dile getirdi. Teknoloji alanında iş birliğine dikkat çeken Trump, yapay zeka, kuantum bilişim ve nükleer enerji gibi konularda ortak adımlar atmaya hazır olduklarını belirtti.
Trump, ABD ekonomisinin son dönemde yaşadığı ivmeyi vurgulayarak, ülkeye gelen yatırımların rekor seviyede olduğunu açıkladı. Ayrıca, Rusya ile ilgili olarak yaşanan gelişmelerden duyduğu hayal kırıklığını dile getiren Trump, Putin’in Ukrayna’daki durumu çözmek konusunda kendisini hüsrana uğrattığını ifade etti.
Diğer yandan, Amerikalı siyaset yorumcusu Charlie Kirk’ün ölümüne de değinen Trump, gençleri seven, onlarla bağ kurabilen bir liderin kaybının büyük bir yıkım olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok’un seçim sürecindeki rolünden bahsederek, platformun seçimlerde kendisine büyük destek sağladığını açıkladı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise, Trump ile imzalanan Teknoloji Refahı anlaşmasını övgüyle bahsederek, iki ülke arasında sağlanan önemli iş birliğine vurgu yaptı. Starmer, ABD ile atılan adımların İngiltere’de istihdam yaratılmasına ve ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Orta Doğu’daki insani felaketi sona erdirmek adına ABD ile birlikte çalıştıklarını ifade etti.
Starmer, Ukrayna krizinde Rusya’ya baskı yapılması gerektiğini vurgulayarak, Putin üzerindeki uluslararası baskının artırılması gerektiğini dile getirdi. Bu açıklamalar, basın toplantısında alınan sorularla birlikte gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı.
