Kıbrıs gazisi Ahmet Yıldırım, Erenköy Direnişi’ne ve 1974 Barış Harekâtı’na katılım deneyimlerini paylaştı. Yıldırım, “Ölümü kabullenmiştik. Türkiye’den uçaklar geldiğinde içimize yeniden yaşama sevinci doldu” dedi.
Kıbrıs’ta 1964 yılında Rum ve Yunan birliklerinin Türk köylerine saldırıları artarken, Erenköy bölgesi ağır kuşatma altında kaldı. Erenköy’de savunan yüzlerce Kıbrıslı üniversite öğrencisinin direnişi, az silahla ve komutansız bir şekilde büyük bir cesaret örneği sergiledi. Kıbrıs gazisi Ahmet Yıldırım da bu öğrencilerden biri olarak, “Ölümü kabullenmiştik. Türkiye’den uçaklar geldiğinde yeniden doğmuş gibiydik” ifadeleriyle direnişi anlattı.
Şehitler Haftası’nın anısına konuşan Yıldırım, olayların Aralık 1963’te başladığını belirtti. Yıldırım, yaşadıklarını duygusal bir şekilde anlatırken, Türkiye’den hiçbir komutanın kendilerine liderlik etmediğini ve son Kıbrıs’a giden öğrenci grubunun 31 Temmuz’da geldiğini aktardı.
Erenköy’de yaşanan çatışma anlarını detaylarıyla aktaran Yıldırım, Türkiye’den uçakların gelmesini iple çektiklerini ve o anları hatırlarken hala duygulandığını paylaştı. Ayrıca 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nı da anlatan Yıldırım, Türkiye’nin çıkarma gemisi olmadan başlayan harekâtın ayrıntılarını da paylaştı.
Yıldırım, yaşadıkları deneyimleri aktarırken öğrenci grubunun vatan uğruna ölüme hazır bir şekilde çıktıklarını vurguladı ve benzer bir durumda yine aynısını yapacağını dile getirdi.
