Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında ticaret, eğitim ve spor alanlarında dört ayrı anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu anlaşmaların iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendirdiğini belirtti. Yılmaz ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile, Türkiye Cumhuriyeti-Güney Afrika Cumhuriyeti Arasındaki İkili Ulusal Komisyon Mekanizması Toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmeler ve toplantıların ardından söz konusu anlaşmaların imzalanması için bir tören düzenlendi ve ikili açıklamalarda bulunuldu.
Yılmaz, “Bugünkü toplantı sonucunda, ilişkilerimizin seviyesini dikkate alarak Komisyon’un başkanlık düzeyine yükseltilmesi için adımlar atmaya karar verdik. Ayrıca, Komisyon toplantılarını önümüzdeki dönemde düzenli olarak gerçekleştirme konusunda mutabık kaldık” dedi. Türkiye ile Güney Afrika arasında imzalanan dört anlaşmanın, iş birliğini güçlendirdiğine vurgu yapan Yılmaz, diğer anlaşmaların da en kısa sürede imzalanmasına önem verdiklerini belirtti.
Yılmaz, “Güney Afrika Cumhuriyeti ile ticaret hacmimiz ilk dokuz ayda 1.5 milyar dolar seviyesindedir. Cumhurbaşkanımızın belirttiği 5 milyar dolar hedefine ulaşmayı kısa vadede planlıyoruz. Güney Afrika’daki Türk yatırımcıların ülkeye istihdam sağlaması bizleri mutlu ediyor. Biz de Güney Afrika’dan Türkiye’ye daha fazla yatırımcı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Yılmaz, Güney Afrika’nın G-20 dönem başkanlığını başarılı bir şekilde sürdürdüğüne dikkat çekerek, bu çerçevede Kasım ayında Johannesburg’da yapılacak zirveye ilişkin bilgi verdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin kazan-kazan temelinde güçlenerek devam edeceğine inandığını belirtti.
Yılmaz, İsrail’in uygulamalarına karşı çıkarak, adaletli ve sürdürülebilir bir barış için uluslararası platformlarda mücadele edeceklerini ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne destek olacaklarını ifade etti.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mashatile ise Türkiye ile imzalanan anlaşmalardan memnuniyet duyduğunu belirterek, stratejik ortaklıklarıyla bölgesel iş birliklerine katkı sağlamayı umduklarını dile getirdi. Mashatile, iki ülke arasındaki iş birliğinin artırılmasını ve bölgesel küresel barışa katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti-Güney Afrika Cumhuriyeti Arasındaki İkili Ulusal Komisyon Mekanizması Toplantısı’nda imzalanan anlaşmalar arasında Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri, Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Spor Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı ve Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı bulunuyor.
