Yozgat’ın ilk gazetecisi,ödüllü romancısı,yazarı,şairi ve Yozgat aşığı merhum Abbas Sayar doğumunun 100.yılında Yozgat Bozok Üniversitesinde düzenlenen sempozyumda bütün yönleri anlatılarak anıldı. Bozok Üniversitesi, Mehmet Akif İnan Vakfı, Eğitim Bir-Sen Yozgat Şubesi ve Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet Topluluğu ortaklığında düzenlenen, sabah saat 09’da başlayan ‘Doğumunun 100.Yılında Abbas Sayar ‘ konulu sempozyum akşam saat 18’e kadar gün boyu sürdü.
‘Yozgat’ın Değerleri Etkinlikleri’ kapsamında Bozok Üniversitesinin Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde ilki düzenlenen sempozyuma YOBÜ Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım, Ahmet Şevki Ergin Kültür ve Hizmet Vakfı Başkanı Dr. Ali Şakir Ergin, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı,Eğitim Bir-Sen Başkanı Kenan Şerefli ,bazı kurumların müdürleri ve STK temsilcileri,Yazar Abbas Sayar’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sempozyum kapsamında Abbas Sayar’ın örnek hayatı, edebi eserleri, şairliği ve şiirleri, Modern ve Klasik Türk Edebiyatına etkileri, eserlerinde kullandığı dil ve üslubu ele alındı.Sempozyomun proğramına konuşmacı olarak davet edilen ve merhumu yakından tanıyan gazeteci ve yazarlardan Osman Hakan Kiracı,Seyfi Çelikkaya ve Ertuğrul Kapusuzoğlu Abbas Sayar’a ilişkin hatıralarını anlattılar.
HIDIR YILDIRIM : ABBAS SAYARI ANMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım kıvrak, keyifli bir üslupla Anadolu insanını çeşitli yönleriyle ele alan, ortaya koyduğu eserleriyle Yozgat’ı aşmış, Yozgat’ın önemli bir değeri olarak bilinen yerli ve milli yazarımız Abbas Sayar’ı, Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde anmaktan duyduğu memnuniyeti getirdi.
REKTÖR YAŞAR : YOZGAT’IN DEĞERLERİ DİZİSİNE ABBAS SAYAR İLE BAŞLIYORUZ
Sivil toplum kuruluşlarının üniversite ile birleşmesinin halk ile üniversite bütünleşmesini sağladığını belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Evren Yaşar da “Değerlerimiz ortak, hedefimiz, ülkümüz belli. inandığımız bu ülkü ve hedefler doğrultusunda çalışmaya her zaman devam edeceğiz. Yozgat’ın değerleri dizisinin ilkini şair-yazar merhum Abbas Sayar ile başlıyoruz. Bu kültürel faaliyetlerimizi artırarak devam edeceğiz” dedi.Yaşar konuşmasında ayrıca Yozgat Bozok Üniversitesi olarak Cumhuriyetin 100.yılına yakışır etkinliklerde bulunduklarını söyledi.
PROF.GÜNER SAYAR : BABAMIN SEMPOZYUMLA ANILMASINI ŞÜKRANLA KARŞILIYORUM
Açılış konuşmalarının ardından Abbas Sayar’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, babası Abbas Sayar’ın hayatı, romanlarındaki hayatlara benzer ya da o, romanlarını kendi hayatından aldığı ilhamla yazdığını söyledi. Edebiyatın şiir, roman, hikâye ve anı gibi türlerinde eserler veren babası Abbas Sayar’ın çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Sayar, konuşmasının devamında özetle şunları söyledi :
“Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden babam Abbas Sayar, yazarlığının yanı sıra gazetecilik ve yayıncılık da yapmış, matbuat hayatımıza katkı sağlamıştır. Yozgat’ın sıkışmışlığını dert edinen bu haleti ruhiyede edebi ürünler ortaya koydu. Mizacı açısından bakıldığında aşırı insan ve doğa sevgisiyle dolu duygusal, iyi yürekli, merhametli, cömert, rint meşrep bir kişiliğe sahiptir. Şiirlerinde yaşama sevinci, ümit, hasret, acıma, aşk, hayranlık, heyecan, sadakat, hoşgörü, dostluk, iyi niyet, kaçış, gurbet, yalnızlık, kin, nefret, öfke, güvensizlik, kırgınlık, ıstırap, keder, acı, itilmişlik, terk edilmişlik, çaresizlik, ümitsizlik, isyan, yenilmişlik, umutsuzluk, bıkkınlık ve pişmanlık gibi konularda işlediği başlıca temalardır. Doğumunun 100.Yılında babam Abbas Sayar’ın sempozyumla anılmasını şükranla karşılıyorum”
YOBÜ Rektörü Prof.Dr.Evren Yaşar, günün anısına Şair-Yazar Abbas Sayar’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’a plaket takdiminde bulundu.
‘Doğumunun 100.yılında Abbas Sayar’ konulu sempozyuma açılış konuşmalarının ardından Üniversitenin Çapanoğlu salonunda 5 ayrı oturumla devam edildi.
O.HAKAN KİRACI : ABBAS SAYAR DERİNLİĞİ OLAN BİR MÜTEFEKKİRDİR
Sempozyumun ‘Abbas Sayar’ın çevresindekiler ve hatıraları’ başlıklı Prof.Dr.İsmail Güleç’in başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda merhum Abbas Sayar’ın hayatına tanıklık eden Yozgat gazetesi.com sahibi ve Gazeteciler Cemiyeti başkanı Osman Hakan Kiracı, gazeteci ve yazarlardan Seyfi Çelikkaya,Ertuğrul Kapusuzoğlu ve Lütfü Dağtaş Yozgat’ın ünlü edebiyatçısı Abbas Sayar’a ilişkin anılarını anlattılar.
Yozgat’ın ilk gazetecisi Abbas Sayar’la Yozgat’ta 30 yıla varan mesleki birlikteliğinden bahseden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı,” Bugün burada Cumhuriyetimizin 100.yıldönümünde onun doğumunun 100.yılını kutlamaktan,onunla yaşadığımız hatıraları yadetmekten ve onu bir kez daha rahmetle anmaktan son derece mutluluk duymaktayım’dedi. Abbas Sayar’ın öncelikle yüreği insan,Yozgat ve memleket sevgisiyle dolu ve Yozgat aşığı güzel bir insan olduğunu vurgulayan gazeteci Osman Hakan Kiracı merhumun Yozgat’ın ilk gazetecisi olarak Yozgat basınına çok zor şartlar altında 44 yıl hizmet verdiğini,Roman,hikaye dallarında Yozgata çok büyük ödüller kazandırdığını hatırlattı.Abbas Sayar ile Yozgat’ta mesleki alanla yaptıkları birliktelikleri ve onun “ Yozgat Var Yozgatlı yok”kitabının nasıl doğduğunu anlatan Osman Hakan Kiracı şunları söyledi :
“ 1980’li yılların başında Yozgat Gazeteciler Cemiyeti adına yayımladığımız BAYRAM gazetelerimizde Abbas Sayar üstadımız köşe yazarlığı yapmıştı.Birlikte Yozgatın kronik temel sorunlarını gündeme getirdik.O yıllarda biraraya geldiğimizde Yozgata dair yaptığımız sohbetlerimizde sonuç olarak ‘Yozgat Var,Yozgat Yok ‘gerçeğinde mutabık kalıyorduk.Yozgatı en iyi tanıyan insanlardan biri olması nedeniyle kendisine bu konuda benim gazetemde bir tefrika yazmasını önerdim. Sağolsun ‘Yozgat var,Yozgat yok’u yazmaya başladı.Bu tefrika aylar sürdü.Ayvalığa göçtükten sonra da bu yazı dizisini sürdürdü.Tefrika tamamlandıktan sonra yazının tamamını derleyip toparlayıp oğlu Ahmet Güner hocaya teslim ettim.Üstadın bütün eserleri birbirinden değerlidir ama ‘Yozgat Var,Yozgat yok.’ Bana göre onun kıymetli kitabıdır.Çünki bu kitap ,Yozgatın tarihsel,sosyal,kültürel ve toplumsal yönlerini anlatan Yozgatlının elindeki tek eserdir.Onun için burada bizi izleyen öğrencilerimize üstadın bu eserini mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum.”
Abbas Sayar’ın YOZGAT gazetesinde makalelerini ‘Ayvalık mektupları’ ile sürdürdüğünü Yozgata olan özlemini şiir ve yazıylarıyla sıkça dile getirdiğini kaydeden Osman Hakan Kiracı konuşmasında daha sonra özetle şunları söyledi :
Üstadımız Abbas abi, şair,yazar,ressamlığın ötesinde kelimenin tam anlamıyla derinliği olan bir mütefekkirdi.Büyük bir düşünür ,hem de düşünceleri ve yazdıkları ile gelecek nesillere ,yani yüzyıllar ötesine ışık tutacak bir felsefe adamıydı.”
SEYFİ ÇELİKKAYA : ABBAS SAYAR ÜSTADIMIZ HOŞ SOHBET BİR İNSANDI
Yozgat’ın deneyimli gazetecilerinden ANKA Ajansı Yozgat temsilcisi Seyfi Çelikkaya ise Abbas Sayar’ı hatıralarıyla anlattığı konuşmasında gençlik ve olgunluk döneminde Yozgat insanına aykırı bir insan tipolojisinde olduğunu ifade etti.
Çelikkaya Abbas Sayar’ı anlatırken şunları söyledi :
“Giyimi, yaşantısı, düşüncesi, yazdıkları, anlattıklarının önemli bölümünü Yozgat insanı aykırı buluyordu, öyle düşünüyorum. Çünkü, o dönemleri yaşamadım bilmiyorum ama Abbas Sayar denildiğinde anlatılanlardan, verilen tepkilerden böyle bir kanıya vardığımı söyleyebilirim. Tanıdığım Abbas Sayar, çok farklı birisidir. Bir zamanlar, Yozgat insanına aykırı olan Abbas Sayar’a özellikle 12 Eylül 1980 sonrasında bu kez Yozgat insanı aykırı gelmeye başladığını, bunun sonucunda da ‘Yozgat var, Yozgatlı yok’ makalesini, devamında da yazı serisini kaleme aldı. Abbas abi, üstat hoş sohbet birisiydi. Birçok sohbetine de iştirak ettim. Askeri Gazino, şimdi fırın olan Merkez Lokantası ve yine yok olan Çamlık Gazinosu Abbas abinin sohbetlerini yaptığı, dostlarıyla birlikte olduğu önemli mekanlardı. Çamlık Gazinosu, Abbas abinin özellikle resim çalışmalarını yaptığı bir mekandı. Masaya, kağıt parçalarına, kolonlara, duvara yaptığı resim çalışmalarını bir bölümünü işletmenin sahibi rahmetli Mustafa Sargın, fotoğraflarını çektirip, duvara asmıştı. Abbas abinin şiirleri, noktaları, resim çalışmaları ve romanlarının hepsinin farklı bir öyküsü vardır. Yani ilham geldi, yazayım, çizeyim değil. Yaşanmışlıklar şiir olur, resim olur, noktalarda anlamlı söz oluyordu. O dönemde Abbas abi, şiir ve noktalarının hikayelerini anlatacak, ben kasete alıp, deşifresini yapacaktım. Sonrasında da kitap haline getirecekti. Birkaçını anlattı, yazdım ama Ayvalığa gidişi nedeniyle devamını getiremedik “
ERTUĞRUL KAPUSUZOĞLU : ABBAS SAYAR TÜRK EDEBİYATININ ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETİDİR
Yozgat’ın edebiyat dünyasının tanınmış yazarlarından Ertuğrul Kapusuzoğlu da merhum Abbas Sayarla yaşadığı hatıralarını ve dialoğlarını anlattı.Sayar’ın eserlerinden ve sohbetlerinden oldukça yararlandığını dile getiren yazar Ertuğrul Kapusuzoğlu,merhum’un diğer hikaye ve romanlarının da filmlerinin çekilmesi gerektiğini ve salondaki Abbas Sayar ailesine seslenerek eserlerinin senaryolaşmasında aktif görev almak istediğini söyledi.
Kapusuzoğlu,Abbas Sayarı doğumunun 100.yılında anma proğramını gerçekleştiren herkese Yozgatlılar adına teşekkürlerini de ifade etti.
ÖZDEMİR,GAZETECİLİK HATIRALARINI,BÜYÜKER DE YAŞAR KEMAL DOSTLUĞUNU ANLATTI
Yozgat Bozok Üniversitesinin düzenlediği sempozyumda söz alan Bozok Üniversitesinden Dr.Öğretim üyesi Funda Çapan Özdemir de Abbas Sayar’ın edebiyatçı kişiliğinin yanı sıra merhumun gazetecilik hatıralarını anlattı. Funda Çapan Özdemir yıllar önce Abbas Sayar’ın Bozok gazetesinde yayınladığı hatıralarından örnekler verdi.
Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim görevlisi Kamil Büyüker ise Abbas Sayarın ünlü yazar Yaşar Kemal ile dostluğuna ilişkin araştırma bilgilerini açıkladı.Yaşar Kemal’in cumhuriyet gazetesi muhabiri olarak 1955 yılında Yozgata geldiğinde Abbas Sayar’la tanıştığını ve daha sonraki yıllarda da İstanbul Beyoğlunda görüştüklerini tesbit eden Kamil Büyüker,Yaşar Kemal’in hemşehrimiz Abbas Sayara ilişkin övgü dolu sözlerini dile getirdi.
SEMPOZYUMUN OTURUMLARI 5 BAŞLIKDA GERÇEKLEŞTİ
Sempozyomun 1.oturumunda ayrıca Araştırmacı -Yazar Yusuf Turan Günaydın Abbas Sayar-Necip Fazıl Kısakürek dostuluğuna ilişkin görüşlerini sundu.
Sempozyumun 2.oturumunu ise “Edebiyat adamı olarak Abbas Sayar” başlığı altında Doç.Dr.Nilüfer İlhan yönetti.
Bu bölümde Sakarya Üniversitesinden Dr.öğretim üyesi Hülya Ürkmez Abbas Sayar’ın romanları ve romancılığını,İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof.Dr. Muharrem Dayanç ,Abbas Sayar’ın hikayeleri ve Hikayeciliğini,Sakarya Üniversitesinden Prof.Dr.Yılmaz Daşcıoğlu,Abbas Sayar’ın şairliği ve şiirlerini ,Fırat Üniversitesinden Prof Dr. Beyhan Kanter Abbas Sayar’ın anı yazılarını yorumladı.
Ünlü edebiyatçımız Abbas Sayar’ın doğumunun 100.yılı nedeniyle geniş kapsamlı hazırlanan sempozyumun ‘Abbas Sayar’ın etkilendiği kaynaklar’ başlıklı 3. Oturumunu Prof.Dr.Gülsemin Hazer yönetti..Bu bölümde Niğde Üniversitesinden Doç.Dr.Ramis Karabulut Abbas Sayar’ın modern Türk edebiyatındaki yerini,Yozgat Bozok Üniversitesinden Doç.Dr.Erdem Sarıkaya ,Abbas Sayar’ın şiirlerinde klasik Türk edebiyatı etkisini, MEB öğretmeni Emrah Kurul,Abbas Sayar’ın romanlarında Halk şiiri ve anlatmalarını,Medeniyet Üniversitesinden Do.Dr.Türkan Alvan Abbas Sayar’ın eserlerinde Türk Tasavvuf edebiyatı etkilerini dile getirdi.
Sempozyomun ‘Abbas Sayar’ın eserlerinden hayata bakış’ başlıklı 4.oturumu Prof.Dr.Yılmaz Daşcıoğlu tarafından yönetildi.Bu bölümde söz alan konuşmacılardan FSM vakıf üniversitesinden Dr.Mesut Koçak Abbas Sayar’ın romanlarına eko-eleştirel bir bakışı,Mehmet Akif Vakfından,Dr.İbrahim Öztürkçü ,Abbas Sayarın romanlarında insani ilişkileri ve kadere yaklaşımı,Sakarya Üniversitesinden Prof.Dr.Gülsemin Hazer,Çelo ve Toprak romanları üzerine bir karşılaştırma yine Sakarya Üniversitesinden Dr.Samet Çakmaker,Abbas Sayar’ın roman ve hikayelerinin dil ve üslup özellikleri konularını değerlendirdiler.
Sempozyomun ‘Farklı cepheleri ile Abbas Sayar’başlıklı başlıklı 5.oturumunu ise Doç.Dr.Ramis Karabulut yönetti.Oturumun bu bölümünde TRT’den Fuat Kale Abbas Sayar’ın romanlarının Televizyon ve Radyo uyarlamalarını ,Yozgatlı yazar Mustafa Çiftçi ,Abbas Sayar’ın hikayelerinin ne söylediğini ,Bozok Üniversitesinden Selahattin Öztürk ile öğretim görevlisi Kamil Büyüker de Abbas Sayar’ın bibliyografya denemelerini anlattılar.
Sempozyum tamamlandığında ise konuşmacı katılımcılara Bozok Üniversitesi Rektörü Prof.Evren Yaşar imzalı birer teşekkür belgesi verildi. Haber Merkezi