Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, fiber abone sayısının 2014 yılında 1,5 milyon iken bugün 8,3 milyonu geçtiğini ve fiber kablo uzunluğunun 617 bin kilometreye ulaştığını belirtti. Yılmaz, 2028 hedeflerinin bu altyapıyı 1 milyon kilometreye çıkarmak olduğunu dile getirdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde fiber optik dönüşüm sürecini başlatacak olan “Fiber Optik Mutabakat Zaptı”nın imza töreni Lefkoşa’da yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve KKTC arasındaki iş birliğinin güçlü bir örneği olan bu anlaşmanın, iki ülkenin dijital alanda daha sıkı iş birliği yapma kararlılığını yansıttığını ifade etti.
Yılmaz, günümüzde egemenliğin yalnızca fiziki sınırlarla değil aynı zamanda veri güvenliği ve teknolojik yetkinlikle de belirlendiğini vurgulayarak, fiber optik altyapının önemine değindi. Verilerin ışık sinyalleriyle iletildiği fiber optik altyapının, hızlı ve güvenli internet bağlantısı sağladığını belirten Yılmaz, KKTC’de hayata geçirilecek olan bu dönüşümün yüksek hızlı internet erişimini sağlayarak dijitalleşmeye önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Yılmaz, fiber optik altyapının çevreye duyarlı yapısı ve düşük bakım maliyetleri nedeniyle geleceği de düşünen bir yatırım olduğunu aktardı. Ayrıca, fiber optik altyapının ekonomik, sosyal ve teknolojik alanda çeşitli fırsatlar sunacağını belirterek, KKTC’nin dijital dönüşümünde önemli bir role sahip olacağını ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Üstel’in vurguladığı iş birliğiyle KKTC genelinde fiber altyapının yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirten Yılmaz, altyapının KKTC’nin yaşam kalitesini artıracağını ve ekonomik kalkınmaya destek olacağını aktardı. Yılmaz, Türkiye’nin KKTC’ye destek vermeye devam edeceğini ve gençlerin teknoloji alanındaki gelişimine odaklanacaklarını dile getirdi. Altyapı iş birliğinin KKTC’nin geleceği için hayırlı bir adım olması temennisinde bulundu.
