Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denetimde Yakalanan Yandı

TAKOGRAFTA KART OYUNU BİTTİYanlış Kart, Tek İmza, Hayat Boyu Bedel

TAKOGRAFTA KART OYUNU BİTTİ
Yanlış Kart, Tek İmza, Hayat Boyu Bedel

Ulaştırma sektörünü yakından ilgilendiren çok önemli bir düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı. 29.01.2026 tarihli ve 25572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliğinde Değişiklik ile birlikte, sürücüler için geri dönüşü zor yaptırımlar getirildi.

Yapılan düzenleme, özellikle direksiyon başındaki binlerce şoförü doğrudan ilgilendiriyor. Artık “nasıl olsa fark edilmez” dönemi resmen sona erdi.

Yeni hükme göre; takograf sürücü kartı kullanma zorunluluğu bulunan araçları kullanan sürücülerin, sürüş sırasında başkasına ait takograf sürücü kartını kullandığı tespit edilirse, sadece kart sahibi değil, kartı kullanan sürücü de ağır bir yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Bu durumda her iki sürücünün de SRC türü mesleki yeterlilik belgesi iptal edilecek.

Bir başka ifadeyle; ekmek parası için direksiyon sallayan bir şoför, tek bir yanlış kartla mesleğinden olabilir.

EKMEK KAVGASI, KAĞIT ÜZERİNDE BİTTİ

Yıllardır sektörde “idare ederiz” anlayışıyla yapılan uygulamalar artık tarihe karışıyor. Denetimlerde yakalanan sürücüler için geri dönüş yolu neredeyse kapalı. SRC belgesinin iptali, sadece ceza değil; işsiz kalmak, eve ekmek götürememek anlamına geliyor.

Birçok sürücü bu düzenlemeyi ağır bulurken, yetkililer ise trafik güvenliği ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

ŞOFÖRLER TEDİRGİN, FİRMALAR SESSİZ

Sahada konuştuğumuz bazı sürücüler, “Bir hata, bir dalgınlık, her şey bitiyor. Kimse bunu düşünmüyor” diyerek tepkisini dile getirdi. Taşımacılık firmalarının ise konuyla ilgili şimdilik sessiz kalması dikkat çekti.

Uzmanlar, sürücüleri uyarıyor:
“Takograf kartı artık sadece bir kart değil, mesleğin kendisi.”

Denetimlerin artması beklenirken, sürücülere yapılan uyarı net:
Kendi kartın, kendi direksiyonun… Aksi, bedeli ağır olur”ifadeleri kullanıldı.

Yozgat’ta otomobiller çarpıştı, 4 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre kaza
Sıradaki Haber Yozgat’ta Korkunç Kaza: 2 Araç Çarpıştı, Yaralılar Var