Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te uzun süredir faaliyet gösteren ve 18 farklı patente imza atan Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, Aydın’ın sembol ürünlerinden biri olan enginarı HBX ile birleştirerek yeni bir ürün geliştirdi. Yeni ürün, Enginar ve HBX-HGM71 adını taşıyor ve özellikle Afrika başta olmak üzere küresel bir biyoteknolojik atılımı hedefliyor. Proje kapsamında, Anadolu’nun şifalı bitkileri kullanılarak dünya çapında sağlık odaklı çözümler sunulması amaçlanıyor.
HBX Ar-Ge ekibi, tüm çalışmalarını endemik ve organik ürünler üzerine odaklayarak yeni ürünlerini Büyük Menderes Nehri’nin verimli ovalarındaki enginar tarlalarında geliştirdiklerini duyurdu. Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, “HBX-2371AFRICA” adını verdikleri yeni çalışmalarında karaciğer dostu enginarı ele aldıklarını belirtti. Enginar bazlı formülasyonlar ile antimikrobiyal etkisi kanıtlanmış HBX-HGM71’ın bir araya getirilerek gıda güvenliği ve halk sağlığına yönelik güçlü bir model oluşturulduğunu anlattı.
Başlık, “Laboratuvar sonuçları başarımızı kanıtladı” diyerek yaptıkları çalışmanın Türkiye’nin ilk Akreditasyon Belgeli Laboratuvarı olan Aydın Ticaret Borsası Laboratuvarı’nda test edildiğini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. 18 Nisan 2025 tarihli resmi rapora göre, ürün içerisine yüklenen ölümcül patojen bakteri miktarının sadece 3 dakikada %99,99 oranında azalarak düştüğünü kaydetti.
Karya Farma HBX Ar-Ge olarak, dermatoloji, onkoloji, fitoterapi, veteriner sağlık, hijyen ve gıda güvenliği gibi çeşitli alanlarda bilimsel çözümler geliştirme çabalarına devam ettiklerini vurgulayan Başlık, geleneksel Anadolu bilgisini modern biyoteknoloji ile birleştirdiklerini dile getirdi. Türkiye’de geliştirdikleri formülasyonların artık sadece ülkeye değil, aynı zamanda Afrika gibi kalkınmakta olan bölgelere de umut olabileceğine inandığını ifade etti.