Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

    Körfezden 60 bin ton çamur çıkarıldı

    İzmir Körfezi’nin temizlik çalışmalarında 60 bin ton malzeme çıkarıldı. 700 bin metreküp temizlenecek olan dip taraması, kirliliği azaltarak yaşanabilir bir Körfez hedefliyor. Çalışmalar 2025’e kadar devam ederek su kalitesini artıracak.

    İzmir Körfezi'nin temizlik çalışmalarında

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için tarihinin en büyük yatırımlarından birini gerçekleştiriyor. Körfez dip tarama çalışmaları kapsamında şimdiye kadar 60 bin ton malzeme çıkarıldı.
    Dip tarama çalışmaları Bostanlı ve Çiğli açıklarında devam ediyor. İlk etapta, Haziran ayına kadar 700 bin metreküp çamur çıkarılması hedefleniyor. İZSU Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda bir ay içinde 60 bin ton çamurun giderildiği belirtiliyor.
    DGN Denizcilik’te görevli inşaat mühendisi Kadir Arali, bölgede yapılan tarama ve temizlik çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Arali, 55 gemiye denk gelen 60 bin ton malzemenin çıkarıldığını açıkladı. Temizlik çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, amaçların başında körfezi temiz ve yaşanılabilir hale getirmek yatıyor.
    İzmir Körfezi’nin dip tarama çalışmalarında görev alan makine teknisyeni Recep Işıldak, ekip arkadaşlarıyla birlikte gece gündüz demeden çalıştıklarını ve çabalarının karşılığını almaya devam edeceklerini ifade etti. Kıyı temizliği çalışmalarının kısa sürede tamamlanarak kirliliğin azalması ve su kalitesinin yükselmesi hedefleniyor.
    İkinci etap çalışmalar için 2025 yılında ihaleye çıkılması planlanırken, toplamda 2 milyon 500 bin metreküplük dip taraması gerçekleştirilerek kirliliğin azaltılması bekleniyor. Bu çalışmalar sayesinde körfezin akıntı hızının artırılması ve karasallaşmış bölgelerin temizlenmesi amaçlanıyor.

    Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü, Narkotik
    Sıradaki Haber “Bilinçli Yolcular, Uyuşturucusuz Yollar”