Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

    Orman ve arazi yangınlarının önlenmesi için Akıllı Dorone projesi hazırlığı

    Türkiye’deki orman yangınlarına karşı HBX Ar-Ge tarafından geliştirilen dronlarla müdahale projesi duyuruldu. Teknoloji insan gücünü azaltacak, hızlı ve etkili müdahale imkanı sunacak. Proje, kamu ve özel sektör işbirliğiyle başarıya ulaşmayı hedefliyor.

    Türkiye'deki orman yangınlarına karşı

    Türkiye’de son bir haftada yaşanan yaklaşık 630 orman ve arazi yangınıyla mücadele devam ederken, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent’te faaliyet gösteren Karya Farma HBX Ar-Ge, “HBX-Acil 7/24 Projesi” ile dronlar aracılığıyla yangın söndürme projesi üzerinde çalıştığını duyurdu.
    HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, projenin fikir ve prototip aşamasında olduğunu belirterek, bu sistemin daha pratik, maliyet açısından verimli ve etkili olduğuna inandığını söyledi. Başlık, bakanlık, valilikler ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen orman yangınlarına karşı geliştirdikleri projeyle daha hızlı ve etkili müdahale amacında olduklarını ifade etti.
    Başlık, insan gücünün azaltılacağı bu sistemin, su yerine özel formüllü köpükle yangına müdahale ederek daha kolay ve ekonomik bir çözüm sunmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, “Akıllı Drone Entegrasyon” üzerinde çalıştıklarını aktaran Başlık, insansız hava araçlarının lazer mesafe tespiti ve GPS tabanlı yönlendirme ile yangınlara müdahale edebileceğini söyledi.
    HBX Ar-Ge Ekibinden Makine Mühendisi Cavit Başlık ise mevcut durumda yangın mücadelesinin büyük bir kısmının halen insan gücüyle yapıldığını belirterek, geliştirdikleri modüler yapıdaki bu sistemin uzaktan yönetilebilir kontrollere sahip olduğunu ve yangın söndürme işleminde optimizasyon sağladığını açıkladı.
    Projenin uygulanabilirliğine dikkat çeken Hakan Başlık, Türkiye’nin bu teknolojiye ve sivil-toplumsal işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, HBX Ar-Ge olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti. Kamu otoriteleri, üniversiteler ve toplumsal yapıların ülkenin yangın sorununa çözüm bulmak için çalışması gerektiğini vurguladı.

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,
    Sıradaki Haber Kuşadası Belediyesi’nde imarda dijital süreç başladı