Sağlık-Sen tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hemşireler ve ebeler, iş yerinde aşırı nöbet, uzun çalışma saatleri ve ağır koşullar nedeniyle dikkat dağınıklığı ve yorgunluk yaşayarak iş kazalarına sebep olabiliyorlar.
Sağlık-Sen, sağlık tesislerinde çalışanların iş yerinde yaşadığı kazaların nedenlerini belirlemek amacıyla “İş Yeri Kazaları” araştırmasını gerçekleştirdi ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Anket sonuçlarına göre, iş yerindeki sosyal imkanlar ve dinlenme alanlarının hem çalışan memnuniyetini etkilediği hem de iş kazalarını önlemede kritik bir rol oynadığı vurgulandı.
Araştırmaya katılan hemşireler ve ebeler arasında yapılan incelemede, iş kazası geçirenlerin yüzde 63,5’inin kas-iskelet sistemi yaralanmaları yaşadığı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, iğne batması (%51,2), kan-vücut sıvıları bulaşması (%42,6) ve kesici-delici aletlerle yaralanma gibi durumlar da önemli bir yer tuttu.
Araştırma, aşırı nöbet, uzun çalışma saatleri, ağır iş koşulları ve iş-aile yaşamı dengesizliğinin iş kazalarındaki temel etkenler olduğunu gösterdi. Haftalık 60 saatten fazla çalışanların iş kazası riskinin, 40 saatlik çalışanlara göre 3 kat daha fazla olduğu belirtildi. Bu nedenle, iş yükü arttıkça iş kazası riskinin de arttığı vurgulandı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, yapılan araştırmanın önemine dikkat çekerek, hemşire ve ebelerin iş kazalarını önlemek için görev tanımlarının netleştirilmesi, istihdam oranlarının artırılması, çalışma sürelerinin ve nöbet sıklığının azaltılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, iş ve aile hayatı dengesinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
