Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarihi Roma hamamı turizme açılacak

Yozgat Valisi Ziya Polat,

Yozgat Valisi Ziya Polat, 2 bin yıllık Tarihi Roma Hamamı’nda (Basilica Therma) yürütülen çevre düzenleme çalışmalarını yerinde inceleyerek ilgililerden bilgi aldı. Vali Polat, çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirterek, tarihi hamamın kısa sürede turizme kazandırılacağını söyledi.
UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesine dahil edilen 2 bin yıllık tarihi Roma Hamamı’nın turizme kazandırılmasına yönelik geçen başlatılan çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindiğine değinen Vali Polat, müteahhitle ilgili yaşanan sıkıntıların aşılmasının ardından çalışmaların hızlandırıldığını ifade etti.
Vali Polat, “Binlerce yıllık tarih eserin önündeyiz. Yıllar sonra dokunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçici listeye alınan hamamın bu sene devletin imkanlarıyla en azından gelen insanlarımızı rahatça gezebileceğimiz yürüyüş yolları, karşılama ofisi, satış reyonları yapılıyor. Burası sadece Sarıkaya’nın değil Yozgat’ın markası ve aynı zamanda Türkiye’nin markası. Bu markayı daha iyi tanıtmak için de projeler yapıyoruz” dedi.
DÜNYADA İKİ TANE
Dünyada sadece iki örneği olan, biri İngiltere’nin Baht şehrinde diğeri de Sarıkaya bulunan Roma döneminden kalma ‘Kral Kızı’ adıyla bilinen Basilica Therma Roma Hamamı, dünyanın en eski termal tedavi merkezi olarak bilimsel çevrelerce kabul ediliyor. 2014 yılında yapılan kazılar sonrası gün yüzüne çıkartılan Roma Hamamı, ilginç mimarisi, tarihi ve iki bin yıldır çıkan 50 derece sıcaklıktaki suyu ile de dikkat çekiyor.
İki bin yıldır doğal sıcak su kaynağı, Roma döneminden kalma surların bulunduğu Basilica Therma Roma Hamamı, 2018 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedildi. Antik zamanlardan beri kesintisiz olarak akan sıcak su kaynağı bulunan Basilica Therma kalıntıları, Orta Anadolu Bölgesi’nde eski çağlardan günümüze kalan en önemli Roma yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Sağlık tanrısı Asclepius olarak simgeleşen yılan benzeri bir figür kabartmasından, yapının sadece temizlik için değil, aynı zamanda şifa için kullanıldığını ortaya koyuyor.
BASİLİCA THERMA
Sarıkaya’daki Basilica Therma kalıntılarının yer aldığı alanda 2010-2015 yılları arasında yapılan kazılarda Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluk dönemlerine ait birçok eser ortaya çıkarıldı.
Basilica Therma, İmparator Theodosius döneminde paganlığın yasaklanmasından sonra, Roma Hamamının yanına inşa edilen kilise sayesinde bir piskoposluk merkezi oldu. Bu dönemde büyük termal havuzun ortasına, haçlı bir mermer vaftiz taşı yerleştirildi. Paganlar, bu taş üzerine Basilica Therma’nın havuzunda vaftiz edildi ve Hıristiyanlık dinine geçti. Bu nedenle burası Hıristiyanlar için kutsal bir yerdi.
Bizans döneminden sonra Türk halkı da bu şifalı sudan faydalanmaya devam etti. Günümüzde inşa edilen modern binalarda, şifa bulmak isteyen insanlar, Basilica Therma’dan gelen suyu kullanmaya devam ediyor.
Yapı, doğrudan termal kaynağa inşa edilmiş olup, suyun içindeki sağlam temeli sayesinde iki bin yıldan beri hayatta kalması mümkün olmuş. Bu temel, suyun akışını engelleyen bir kazık gibi sabit bir zemine kurulmamış ve suyun her yerden çıktığı termal bir alana yerleştirilmiş. Zayıf bir zeminde güçlü bir temel ile inşa edilmiş olması, Roma mimarisinin ulaştığı yüksek seviyeyi gösterir nitelikte.
Roma İmparatorluğu döneminde bir termal merkez olan yapı, sefere giden Roma askerleri tarafından dinlenme amaçlı olarak kullanılıyordu.
Roma dönemi eserlerinin pek görülmeyen ‘dilini çıkarmış yılan’ figürü, Sarıkaya’daki Roma hamamında yer alıyor. Bu figürün aynı zamanda tıp ve sağlığın sembolü olduğu da düşünülüyor.
451 yılına kadar Basilica Therma bir piskoposluk merkeziydi. Şehrin merkezi bir Roma hamamıydı ve şehir yaklaşık üç kilometre uzunluğunda bir surla çevriliydi. HABER MERKEZİ

Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ve
Sıradaki Haber Güvenli Yolculuk İçin Yoğun Mesai