Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), iklim değişikliğiyle mücadelede adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, politika odaklı çalışmaların sahada uygulanması ve afet risklerine karşı dirençli toplulukların oluşturulması amacıyla ‘TİKA İklim Eylem Programı’nı hayata geçirdi. Bu kapsamda gerçekleştirilen programın ilk etkinliği, Bosna Hersek’ten gelen katılımcılara yönelik Trabzon’da Sel, Erozyon ve Taşkın Yönetimi Eğitimi oldu. Uluslararası katılımcılarla bilgi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan eğitim, programın önemli bir adımı olarak değerlendirildi.
İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında etkisini göstermeye devam ederken, gelişmekte olan ülkelerde aşırı hava olayları daha sık ve yıkıcı biçimde ortaya çıkıyor. Bu durum, sel ve taşkın gibi afetlerin altyapıdan tarıma kadar birçok sektörü olumsuz etkilediği gerçeğini ortaya koyuyor. TİKA, bu bağlamda kurumlar arası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir iklim değişikliğiyle mücadele programı başlattı. Trabzon’da düzenlenen bir eğitim etkinliğiyle Bosna Hersek’ten gelen uzmanlara, “İklim Değişikliği Perspektifinde Sel, Erozyon ve Taşkın Afetlerinin Yönetimi Eğitimi” sunuldu. Eğitim, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerini kapsayacak şekilde kurgulanmış olup, katılımcılara afet öncesi risk belirleme, erken uyarı sistemleri ve doğa odaklı çözüm uygulamaları gibi konularda teorik ve pratik bilgiler aktarıldı.
Trabzon’daki Altındere model sahası, Akçaabat Sediment havuzları, Uzungöl ve Güneysu havzaları gibi uygulama alanlarının ziyaret edilmesiyle katılımcılara Türkiye’nin başarılı afet önleme stratejileri yerinde gösterildi. Ayrıca, Türkiye’nin dijital erken uyarı sistemleri ve afet risk haritalama konularındaki deneyimlerinin paylaşılması, Bosna Hersek’in teknik kapasitesinin artırılmasına katkı sağladı. Programın sonunda, katılımcıların kendi kurumlarında bilgi paylaşımına devam ederek kurumsal öğrenme ve yerel eğitim ağının güçlenmesine destek olacakları vurgulandı. Bu eğitim programı, sadece afet yönetimi kapasitesini artırmakla kalmayıp, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki teknik iş birliğini geliştiren güçlü bir kamu diplomasisi örneği olarak öne çıktı.
Geçtiğimiz Ekim ayında Bosna Hersek’in Jablanica şehrinde yaşanan sel ve toprak kaymalarının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Türkiye’den bir teknik heyet bölgeyi inceledi ve detaylı bir rapor sundu. Raporda, bölgedeki kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla eğitim tabanlı bir yaklaşım benimsenmesi önerildi ve bu doğrultuda eğitim programının başlatılması kararlaştırıldı.