TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İran-İsrail savaşının gübre fiyatlarını artırdığını belirtti. Bayraktar, Haziran ayına ilişkin “Üretici-Market Fiyat Değişimi” ile “Aylık ve Yıllık Girdi Fiyatlarındaki Değişimleri” değerlendirdi. Türkiye’nin gübre hammaddelerinin büyük çoğunluğunu ithal ettiğini ve bu nedenle gübre piyasalarının dış faktörlere ve döviz kurlarına bağlı olduğunu vurgulayan Bayraktar, İran-İsrail savaşının Türkiye’deki gübre fiyatlarını etkilediğini söyledi. Bu savaşın gerçekleştiği bölgedeki ülkelerin gübre üretiminde lider konumda olduğunu ve bu ülkelerden gelen gübre kısıtlamalarının fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti.
Bayraktar, Türkiye’deki gübre fiyatlarındaki artışı örneklerle açıkladı. Geçen ay olan ÜRE gübresinin fiyatının yüzde 38,5, DAP gübresinin yüzde 12,9 arttığını ifade eden Bayraktar, diğer gübre çeşitlerindeki artış oranlarını da paylaştı. Bunun yanı sıra mazot fiyatlarında da artış olduğunu vurgulayan Bayraktar, hayvancılıkta kullanılan yem ve elektrik gibi diğer tarımsal girdilerde de fiyat artışları yaşandığını belirtti.
Çiftçilerin desteklenmesinin önemine değinen Bayraktar, önümüzdeki dönemde sıcak iklim tahıllarının gübrelemesinin yapılacağını ve fiyatların yüksekliği nedeniyle bazı çiftçilerin gübre almakta zorlanabileceğini söyledi. Ayrıca, yaşanan zirai sorunların da tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ve çiftçilere destek sağlanması gerektiğini vurguladı. Son olarak, Haziran ayındaki üretici-market fiyat değişimine de değinen Bayraktar, karpuzdan kuru soğana, kabaktan nohuta kadar birçok üründe fiyat farkının yüksek olduğunu açıkladı.