Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

    Un fabrikasındaki patlamada 8 işçi yaralanmıştı: Uzmanından toz patlamalarıyla ilgili açıklama

    Çorum’da yaşanan un fabrikası patlamasının ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, gıda sektöründe toz patlamalarının sık görüldüğünü belirtti. Tozun patlaması için belirli şartların oluşması gerektiğini vurgulayan Deniz, tıkanıklıkların engellenmesiyle toz patlamalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

    Çorum'da yaşanan un fabrikası

    Çorum’da meydana gelen un fabrikasındaki patlama sonrasında ortaya çıkan toz patlamaları konusunda açıklamalarda bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, gıda sektörünün toz patlamalarının en sık görüldüğü sektörler arasında olduğunu belirtti.

    Hitit Üniversitesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Vedat Deniz, Çorum’daki un fabrikasındaki patlama ile ilgili toz patlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. 8 kişinin yaralandığı patlamanın ardından gündeme gelen toz patlamalarında gıda fabrikalarının öne çıktığını vurgulayan Deniz, tozun aniden yayılması ve sıcaklıkla temas etmesinin patlamalara yol açtığına dikkat çekti.

    Prof. Dr. Vedat Deniz, “Dün Çorum’daki un fabrikasında yaşanan patlama sonucu maalesef 1’i ağır olmak üzere toplam 9 çalışanın 3. derece yanıkla karşı karşıya kaldığı bir iş kazası olduğunu öğrendim. Öncelikle, çalışanlara ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Metalürji-Malzeme, Endüstri, Kimya ve Gıda Mühendisliği gibi bölümlere verdiğim İş Sağlığı ve Güvenliği derslerinde uzun yıllardır toz sorununu ve toz patlamalarını ele aldım. Özellikle organik kökenli tozlar ve bazı inorganik tozlar, havada asılı kaldıklarında ateşle temas ettiklerinde yanma ve patlama eğilimi gösterirler” dedi.

    “Toz patlamalarının en fazla yaşandığı sektörlerden biri gıda sektörüdür”

    Toz patlamalarının meydana gelmesi için belirli koşulların oluşması gerektiğini belirten Prof. Dr. Deniz, “Patlamanın gerçekleşmesi için yanıcı bir materyal, havada asılı duran bir toz bulutu, kuru bir tozun varlığı, yeterli oksijen, ateş kaynağı ve kapalı bir alanın olması gereklidir. Bir araştırmaya göre, çeşitli toz patlamalarının dağılımına göre, gıda sektörü toz patlamalarının en sık yaşandığı sektörler arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

    Fabrikalardaki toz patlamalarıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Deniz, “Genellikle un fabrikalarında bulunan tank, silo, elevatör, karıştırıcılar veya siklon gibi ekipmanlarda önce tıkanma meydana gelir ve ardından aniden tozun çöktüğü bir ortamda toz bulutu sıcaklıkla temas ederse birincil patlama gerçekleşir. Bu kapalı ekipmanlardaki patlama, sarsıntı ve hava şokuyla birlikte tüm tozların havaya karışmasına neden olur. Bu durumda toz bulutunun yanma reaksiyonuyla ardışık patlamalar meydana gelir. Buna da ikincil toz patlaması denir” açıklamalarında bulundu.

    “Tıkanıklık oluşumunu önlemek mümkündür”

    Toz patlamalarının önlenmesi için önerilerde bulunan Deniz, “Diğer sektörlerde tozların havada bulut oluşturmasını engellemek için genellikle ıslatma yöntemi kullanılır. Ancak gıda sektöründe özellikle un, kahve veya baharat gibi ürünlerin toz haline getirilmesi sırasında su kullanımı zor olabilir. Ayrıca, gıda sektöründe silo ve tanklardaki köprüleşme ve tıkanıklıkların önlenmesi gerekmektedir. Bu tür durumlarda aniden malzemenin boşalmasıyla toz bulutu oluşabilir. Bu nedenle, toz silolarında titreşim sağlayan vibratör motorlar kullanarak sürekli bir akışın sağlanması, tıkanıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir ve ani toz dökülmeleri engellenebilir” ifadelerini kullandı.

    Çorum Belediyesi, Aile Yaşam Merkezi
    Sıradaki Haber Aile Yaşam Merkezi için Başkan Aşgın’a yetki