AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yeni anayasa çalışmaları kapsamında düzenlenecek olan dördüncü çalıştayın duyurusunu yaptı. Yazıcı, “Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bir sorunumuz olmadığını vurgulamak istiyorum” dedi.
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı tarafından organize edilen ‘Yeni Anayasa’da Yol Haritası’ adlı çalıştayların dördüncüsü, bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında parti merkezinde gerçekleştirilecek. Yazıcı, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türk siyasi hayatında uzun süredir yer alan konulardan biri olan yeni anayasa meselesini ele alıyoruz. Baştan sona tamamen yeni bir anayasa hazırlığı içindeyiz. Bu süreçte anayasanın ilk dört maddesiyle bir problemimizin olmadığının altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Yazıcı, “Tüm siyasi partilerin yeni anayasa vaadi bulunduğuna” dikkat çekerek, “Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının ve baroların bir anayasa çalışması mevcut. Ülkeyi yönetmeye talip olan kurumlar, anayasa konusunu gündemlerine alıyorlar. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2007’de başlattığımız önemli bir çalışma, zaman içinde periyodik olarak devam etti. Covid döneminde de bir taslak üzerinde çalışmıştık. Şimdi, 2024 Ekim’inden itibaren genel merkezde çalıştaylar şeklinde devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
Yazıcı, 2024 yılındaki birinci çalıştayda uzman akademisyenlerin katılımıyla “Türkiye’nin neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu” ve “Katılımcı ve uzlaşmacı bir anayasanın nasıl oluşturulması gerektiği” konularının ele alındığını belirtti. Daha sonraki çalıştaylarda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının beklentileri ile temel hak ve özgürlüklerin ele alındığını aktaran Yazıcı, dördüncü çalıştayın konusuna ilişkin detayları paylaştı.
Yazıcı, “Dördüncü çalıştayda yasama ve yürütme organlarının nasıl şekillenmesi gerektiği, bu organların görevleri, aralarındaki ilişkiler ve denetim mekanizmaları ele alınacak. Ayrıca, Türkiye’de uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve başkanlık modeli hakkındaki görüşlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. 12-15 akademisyen de çalıştayımıza katılacak. İlerleyen süreçte birkaç çalıştay daha planlıyoruz. Amacımız, birlikte oluşturulan yeni anayasanın mecliste çoğunluğu bulunursa Türkiye’ye ışık tutacak bir belge oluşturmak” diyerek sözlerini tamamladı.
Yazıcı, uzman akademisyenlerden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında görüşlerin alınacağını belirterek, “Anayasalar değişebilir, ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenebilir. Rasyonel bir şekilde bu süreci yönetmek önemlidir” ifadelerini kullandı.