Elektrik faturalarında 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe giren yeni tarife düzenlemesi kapsamında, belirli tüketim sınırını aşan aboneler gerçek maliyet üzerinden ücretlendirilecek. Ancak, evde sağlık sorunları nedeniyle elektrikli cihaza bağımlı yaşayan hastalar, bu tarifeden muaf tutulacak.
Evlerinde diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı gibi elektrikle çalışan hayati öneme sahip cihazlara bağlı yaşayan hastaların bulunduğu mesken aboneleri, geçerli bir sağlık raporunu ilgili elektrik dağıtım şirketine sunmaları halinde tarifeden etkilenmeyecek.
Yüksek Tüketim İçin Gerçek Maliyet Uygulanacak
Yeni düzenlemeye göre, aylık 417 kilovatsaat, yıllık 5 bin kilovatsaatten fazla elektrik tüketen aboneler gerçek maliyetli tarifeye tabi olacak. Ancak, elektrik abonelerinin yüzde 97’si bu değişiklikten etkilenmeyecek. Yaklaşık 42 milyon abonenin yalnızca 2 milyonu yeni tarifeye dahil edilirken, 40 milyon kişinin elektrik faturasında herhangi bir değişiklik olmayacak.
Muafiyet kapsamındaki gruplar arasında camiler, cemevleri, şehit yakınları, gaziler, tarımsal faaliyetler, köy içme suları, AFAD’ın geçici barınma merkezleri ve dernekler de yer alıyor.
Sağlık Raporu Süresi Dolmadan Uyarı Yapılacak
Elektrik dağıtım şirketleri, cihaza bağlı yaşayan tüketicilerin sağlık raporlarının süresi dolmadan 20 gün önce rapor yenileme hatırlatması yapacak. Bu tüketiciler ayrıca, planlı elektrik kesintileri hakkında önceden bilgilendirilecek. Elektrik desteğinden yararlanmak isteyen abonelerin, yazılı başvuruda bulunarak ilgili belgeleri sunmaları gerekecek.
Yeni elektrik tarifesi ile birlikte, hayati cihazlara bağımlı hastalar ve bazı özel grupların korunması sağlanırken, yüksek tüketim yapan aboneler için gerçek maliyet faturaya yansıtılacak.